One/oni

Stand up osvaja (še) TV

G. Z.
16. 2. 2017, 03.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ogledali smo si snemanje vseh 25 nastopov, s katerimi so stand up komiki zasedli udarni večerni termin. Marca prihaja še Pančev komik leta.

Potem ko smo desetletje čakali na prvo domačo stand up TV-specialko in nas je za novo leto nasmejal Pižama, po dobrem mesecu dni skoraj ni komika, ki ne bi snemal za televizijo. Namesto celovečernih solo akcij so se tako na Kanalu A kot na Planetu TV, ki je v žanru oral ledino, odločili za krajše nastope po zgledu Comedy Central; s serijo Planet StandUp sta jim že pred leti teren pripravila Tin Vodopivec in Ven Jemeršić. Tokrat sta vajeti prevzela Vid Valič in prvi menedžer scene ter oče festivala Panč, Andrej Težak - Tešky. Bistveno je, da so komiki za TV-nastope začeli prejemati resne honorarje in da je stand up zasedel udarni večerni termin ob 20 h od ponedeljka do srede.

PLANET SMEHA
Kje? Na Planetu TV
Vodja projekta: Andrej Težak - Tešky
Koncept: Osem 30-minutnih stand upov iz malega Kluba smeha 10ka
Nastopajo: Jonas, Pižama, Jure Godler, Tilen Artač, Tešky, Nejc Šmit, Janez Trontelj, Jan Kreuzer, Stefan Šumanac - Šumi

Jonas Žnidaršič, Jure Godler in Tilen Artač sodijo med najbolj zanimive in plodne ustvarjalce domače zabavne scene. Prvi nastopa z avtokomedijo Jonas, na TVS pa gledamo njegovo serijo Več po oglasih. Jure in Tilen sta sodelavca pri Radiu Ga Ga in Ta teden na Planetu TV, Jure igra v Bunderla & Godler šovu, Tilen je sovoditelj oddaje Kdo bi vedel na TVS, kmalu pa ga bomo gledali v muzikalu Alpska saga.

Vsi ste komiki v različnih žanrih. Kaj vam daje stand up?
JG: Jaz sem še najmanj družbenokritičen stand uper ali pripovedovalec šal, bližje mi je absurd, komedija z rekviziti (čarovniški triki), kabaret, imitacije in kvaziporočila. Mi pa da stand up neposreden stik s publiko.
JŽ: Jaz pa niti ne razmišljam, kako se kaj popredalčka. Običajno se skušam domisliti kaj smešnega. Iz dialoga lahko razviješ skeč. Če je to le smešna misel, jo lahko uporabim v stand upu. Dobro pa je biti zverziran v čim več stvareh: od petja, plesa in recitiranja do stand upa in pripovedovanja starih šal. Vse to so posebni zalogaji, ki jih je dobro obvladati.
TA: Jaz sem imitator, delam stand up z liki, ki je zato malo neobičajen. Publiki dam material, ki je duhovit, in še imitacijo, kar radi sprejmejo, saj se na odru v pol ure pojavi deset osebnosti.

Več preberite v novi številki revije Vklop!