One/oni

Neron je pop!

Marjana Vovk
14. 4. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Predstavljamo komično pop rock opero Neron, ki je nastala v ljubljanski Drami. V naslovni vlogi se je znašel Jurij Zrnec, ki je predstavi dodal svojo značilno šaljivo noto.

Zgodba okrutnega rimskega cesarja Nerona, ki je med drugim zažgal Rim in ob tem pesnil, ubil mamo, nosečo ženo in številne druge ter preganjal kristjane, je prava snov za dramo ali tragedijo. Očitno pa se da uspešno predstaviti tudi kot komična pop rock opera – to je uspelo Davorju Božiču in Andreju Rozmanu Rozi, ki sta za predstavo v ljubljanski Drami spesnila besedilo in glasbo. V naslovni vlogi se je znašel Jurij Zrnec, ki je predstavi dodal svojo značilno šaljivo noto in ustvaril nepozabnega Nerona.

 

Ideja Nerona v obliki pop opere je zrasla na zelniku Davorja Božiča, ki pravi, da ga je Neronova zgodba zamikala predvsem zaradi konflikta med otroki in starši, ki je aktualen še danes. "Starši vsiljujejo svoja pričakovanja otrokom, ki jih morajo izpolnjevati, če jim je prav ali ne. To je vir nesrečnosti najstnikov tudi danes. Neron pa je bil ekstrem, šel je tako daleč, da je umoril mamo, da se je znebil tega pritiska. Mama ga je namreč naredila za cesarja, čeprav si je sam želel biti le umetnik."


ŠE VEDNO JE KOLOSEJ
Davorju se je zdelo tudi čisto logično, da bo predstava glasbena. "Ker je Neron želel biti pevec, ga skoraj ne moreš drugače delati, kot s petjem." Tako je nastala sodobna opera, v kateri se zgodba pripoveduje z glasbo in petjem – a klasično glasbo je nadomestil pop, saj Davor vidi Nerona kot pop vladarja. "V krogu elitne manjšine ni imel podpore, zato se je obrnil na množice – populus oziroma pop! Takrat so bile popularne gladiatorske igre, danes pa gremo v Kolosej gledat filme. Včasih so kri gledali v živo in se zraven gostili, sedaj jo gledamo na platnu in jemo zraven kokice." Rdeča nit popa se vleče naprej: pop glasba v slogu 80. letih, vključno z glasbili iz tega obdobja (na primer sintetizatorji), in glavni igralec Zrnec, ki je seveda pop zvezdnik!


KONEC DOBER …
Medtem ko se je z glasbo za Nerona pozabaval Davor Božič, so besedila pesmi delo Andreja Rozmana Roze. "V Neronu je veliko dogodkov in referenc na današnji čas: začetek zatona svetovne velesile; zloraba oblasti za osebne namene, ki je bila takrat zelo evidentna; vloga umetnika, ki misli, da si lahko vse dovoli; superiornostni občutek umetnosti – danes se zelo povzdiguje, jaz pa mislim, da je umetnost v službi sveta, ne pa nad njim!" Roza je bil nad idejo o pop operi zelo navdušen, a je kaj kmalu ugotovil, da bo delo zelo zahtevno. "Med procesom ustvarjanja sem kar malo obupoval nad tekstom, na koncu pa se je vse sestavilo," se smeji. Končna odrska verzija, ki jo je režiral Matjaž Zupančič, se mu zdi odlična na vseh ravneh: režijsko, koreografsko, scensko, glasbeno in igralsko. Seveda tudi po zaslugi igralcev: Jurij Zrnec kot Neron, Polona Vetrih kot Neronova mama Agripina, Pia Zemljič kot Neronova žena Popeja, Saša Tabaković kot prefekt Tigelin, Janez Hočevar kot Neronov učitelj Seneka, Maša Kagao Knez kot Neronova ljubica Akte in Matija Rozman kot Popejin prvi mož Oton.