One/oni

Pia Zemljič, Neronova žena

Marjana Vovk
14. 4. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pia Zemljič, ki jo poznamo iz filma Petelinji zajtrk, se tokrat preizkuša v pevski vlogi. V pop operi Neron igra Neronovo ženo Popejo, ki jo, nosečo, mož zbrca do smrti.

Pia Zemljič, ki jo poznamo kot lepo Bronjo iz filma Petelinji zajtrk, se preizkuša v čisto novi vlogi: pevski! V pop operi Neron igra Neronovo ženo Popejo, ki jo, nosečo, mož zbrca do smrti.

 

Kdo je Popeja?
Po zgodovinskih virih, raziskovanju naše dramaturginje Darje Dominkuš, po Andreju Rozmanu Rozi in Davorju Božiču in mojem firbcu, je bila to najbrž fascinantna, vplivna in ambiciozna ženska. Mogoče celo moralno sporna za današnji čas. Neron je bil njen tretji mož in vsakokrat se je povzpela višje v družbi. Čeprav sama dvomim, da je šlo zgolj za povzpetništvo, verjamem, da je res verjela v Nerona, v njem videla nekaj več, nekaj noro izpolnjujočega. Mislim, da je bila med njima ljubezen. Bizarna. A vseeno. V enem od njegovih pijanskih izpadov jo je nosečo obrcal, zato je umrla. Nato ji je v groznem kesanju postavil veličasten spomenik, jo povzdignil v Avgustov rod in do konca življenja živel s kastratom, ki ji je bil neverjetno podoben. Klical ga je Popeja.


Kako ste se spoprijeli s petjem?
Že na akademiji smo peli razne žanre, kot najstnica sem bila v bendu, nastopila sem celo z Big Bandom RTV Slovenija na radiu v oddaji Igramo se z zvezdami, to mi je bilo res v čast. Občasno sem pela v predstavah, če je bilo potrebno. Kot igralka, seveda.


Kaj vam je bilo pri predstavi najtežje?
Prvič: da mi je Davor (Božič) napisal tako visoko. Drugič: da moram še migati in igrati zraven. Da se me mora menda še razumeti. Tretjič: da se mi Zrnec roga vmes ... in zamudim še tisto malo (smeh).