Glasba

Pesem Evrovizije 2024: Znani vsi tekmovalci, zmaga se napoveduje Hrvaški

Alesh Maatko
28. 3. 2024, 08.00
Deli članek:

68. evrovizijsko tekmovanje bo v švedskem Malmöju, in sicer 7., 9. in 11. maja 2024!

Universal Music Serbia
Hrvaško letos zastopa Baby Lasagna. Stavnice mu napovedujejo prvo mesto.

Čez mesec, natančneje 28. aprila, se bo v Areni Malmö začela pisati evrovizijska zgodba 2024. Takrat se bodo namreč začele evrovizijske vaje za 37 držav, izmed katerih bo na koncu 11. maja le ena osvojila tako zelo zaželeno evrovizijsko lovoriko. Evrovizijska ponudba je za 68. festivalsko edicijo znova zelo pestra, tako zelo izrazitega favorita, kot smo ga imeli lani, ko je v Liverpoolu slavila švedska glasbenica Loreen, pa tokrat ni.

Prvi evrovizijski predizbor

Kot je v navadi od leta 2004, ko je bil prvič uveden prvi predizbor, se bo tokrat 7. maja predstavilo 15 držav. V prvi polovici bodo nastopile Ukrajina, Ciper, Poljska, Srbija, Litva, Hrvaška in Irska. V drugi polovici pa še Slovenija, Islandija, Portugalska, Luksemburg, Azerbajdžan in Moldavija. V tem predizboru bodo glasovale še Švedska, Velika Britanija in Nemčija. Iz prvega predizbora se bo v veliki finale uvrstilo deset najboljših držav. V predizboru bo glasovalo izključno ljudstvo.

Sašo Švigelj
Slovenijo bo predstavljala Raiven, ki se bo s skladbo Veronika predstavila v prvem predizboru, 7. maja 2024. Za uvrstitev v finale bo morala zasesti mesto med prvih deset.

Drugi evrovizijski predizbor

Ta bo na sporedu v četrtek, 9. maja. V prvi polovici bodo nastopile Avstrija, Malta, Švica, Grčija, Češka, Albanija, Danska in Armenija. V drugi polovici pa še Izrael, Estonija, Gruzija, Nizozemska, Norveška, Latvija, San Marino in Belgija. V tem predizboru bodo glasovale tudi Španija, Italija in Francija. Prav tako se bo iz drugega predizbora v veliki finale uvrstilo deset najboljših držav. Tudi v tem predizboru bo glasovalo izključno ljudstvo.

SVT / WD
Evrovizijski oder 2024 je tudi tokrat zasnoval Florian Wieder, ki je v preteklosti ustvaril že premnoge evrovizijske odre. Tokrat bo oder prvič na sredini dvorane.

Finale

V velikem finalu bomo 11. maja slišali 26 najboljših pesmi, saj imajo Nemčija, Francija, Italija, Španija, Velika Britanija (kot velikih pet držav) ter Švedska (kot lanskoletna zmagovalka) že zagotovljeno mesto v finalu. Zmagovalno pesem bodo izbrale strokovne komisije vseh 37 sodelujočih držav, in sicer v enakovrednem razmerju s telefonskim glasovanjem, torej 50 : 50. Skupni seštevek bo prinesel zmagovalca Pesmi Evrovizije 2024. Ob tem ni odveč, če zapišemo, da se bo letos glasovanje v finalu začelo tik pred izvedbo prve pesmi. Gledalci bodo lahko oddali svoje glasove med izvajanjem pesmi. Tako jim ne bo treba čakati, da se predstavijo vse pesmi (26), kot je to veljalo od uvedbe javnega glasovanja leta 1997 (razen v letih 2010 in 2011, ko se je glasovanje prav tako začelo ob začetku posameznega tekmovanja).

Janne Danielsson / SVT
Voditeljici Evrovizije 2024 bosta Petra Mede in Malin Åkerman

Za konec še stavnice

Medtem ko je prejšnja leta na stavnicah večinoma kraljevala (ali pa je bila izjemno visoko) aktualna zmagovalka Švedska, se je letos v hipu na prvo mesto stavnic povzpel hrvaški glasbenik Baby Lasagna, ki s svojo skladbo Rim Tim Tagi Dim vse bolj osvaja evrovizijske navdušence. 29-letnemu hrvaškemu glasbeniku Marku Purišiću (kot je njegovo pravo ime) se je sprva očitalo, da je njegova skladba preveč podobna finskemu evrovizijskemu predstavniku 2023 oziroma skladbi Cha Cha Cha. No, Käärijä je na družbenih omrežjih hitro odgovoril, da gre sicer pri skladbi Rim Tim Tagi Dim za »isti vajb«, pesem pa vendarle ni ista. Zadeva se je nato polegla, tako da se Marko intenzivno pripravlja na svoj življenjski nastop, ki bo na evrovizijskem odru nekaj posebnega. Na drugem mestu je na stavnicah Ukrajina, ki je na izboru Vidbir izbrala dvojec Alyona Alyona in Jerry Heil. Sledi Italija, ki je Angelino Mango izbrala na Sanremu 2024. V prvi deseterici so še naslednje države, od 4. do 10. mesta: Švica, Nizozemska, Belgija, Grčija, Izrael, Švedska ter Francija. Kje pa je Slovenija? Naša Raiven se s skladbo Veronika počasi vzpenja z zadnjega dela stavnic proti zlati sredini. Trenutno je na 25. mestu, kar je v bistvu »najboljši« rezultat, odkar je znana slovenska skladba. Stavnice Sloveniji sicer pripisujejo minimalno možnost za zmago, tako da je težko verjeti, da bi se lahko zgodila Ljubljana 2025. Se bo torej zgodil Zagreb? Če ne prej, bomo to izvedeli 11. maja, ko se nam v deželi skupine Abba obeta pravi evrovizijski spektakel.

Profimedia
Prvič v zgodovini skupine Abba bodo lahko oboževalci med Evrovizijo v Malmöju pod eno streho doživeli vse njihove najbolj odmevne glasbene zgodbe.