Film

Ljubezenska zgodba se je končala

D.K.
10. 12. 2023, 23.18
Posodobljeno: 11. 12. 2023, 00.01
Deli članek:

Kot bi vedeli pred nekaj dnevi, ko smo Ryana O'Neala omenili v zgodbi o Ali MacGraw in je bil predviden za naslednjo legendo, se je je igralec v petek poslovil. Star je bil 82 let.

Profimedia
Ryan O'Neal (1941 - 2023) je bil igralec, ženskar, pa tudi nasilnež.

Ryan O'Neal je bil ameriški igralec in pred tem boksar. Rodil se je 20. aprila 1941 v Los Angelesu kot najstarejši sin igralke Patricie Ruth Olga in pisatelja in scenarista Charlesa O'Neala. Po očetu je bil irskega porekla, medtem ko je imela mama tudi judovske gene. Njegov štiri leta mlajši brat Kevin O'Neal je bil prav tako igralec (z Ryanom sta skupaj zaigrala v Ljubezenski zgodbi) in je umrl januarja letos.

Profimedia
Barry Lyndon z Mariso Berenson, filmski flop Riddleya Scotta.

V času srednje šole je treniral boks in resno razmišljal o profesionalni karieri. Konec petdesetih je oče pisal scenarij za serijo Rezervni vojak in preselil družino v Munchen, kjer je O'Neal hodil na ameriško gimnazijo. Šola mu ni preveč šla, zato je mama uporabila svoje zveze in mu priskrbela službo statista in kaskaderja v seriji, ki so jo snemali v okolici, Vikinške prigode. Tu se je O'Neal začel zanimati za igralstvo. Kmalu zatem se je vrnil v ZDA in se poskusil kot igralec. Prvič se je pojavil na televiziji 1960 kot gost v epizodi serije Številne ljubezni Dobie Gillis. Kot so to počeli številni novinci, je potem gostoval v epizodi serij Nedotakljivi, General Electric Theater, The DuPont Show with June Allyson, Laramie, Two Faces West, Westinghouse Playhouse, Moji trije sinovi in Virginijec. V tem času je imel podpisano pogodbo z Universalom, a je propadla. Od 1962 do 1963 je bil reden gost serije Imperij na NBC, sodobnega vesterna, kjer je igral v 30 epizodah. Nadaljevanje serije pod imenom Redigo je O'Neal zavrnil in se raje posvetil gostovanjem v Perry Masonu in vestern seriji Wagon Train.

Profimedia
Arnhemski most je O'Nealu dal vlogo generala, iz katere so se potem kritiki norčevali.

Tisto mestece, tista žajfnica

Njegova kariera je dobila z agon, ko je od 1964 igral Rodneya v znameniti seriji Mestece Payton. O'Neal je povedal, da je dobil vlogo, ker je studio iskal mlajšo različico igralca v serijah Douga McClurea, s katerim je nastopil v Virginianu. Serija je bila kot vemo zelo uspešna, igralci pa so postali zelo slavni ne samo v ZDA, pač pa tudi po svetu, med njimi seveda tudi O'Neal. Potem so zanje začele deževati ponudbe za film; Mia Farrow je igrala v Rosemarijin otrok (1968), Barbara Perkins v Dolina lutk (1967), le O'Neal je bil nekako prezrt. Nastopil je v pilotu za serijo Evropsko oko (1968) in podpisal pogodbo z ABC-jem. Prvič se je potem na filmu pojavil v The Big Bounce (1969), narejenem po istoimenskem romanu Elemore Leonard, kjer je kot vietnamski veteran od Leigh Taylor-Young dobil nalogo, da ukrade denar za plače na farmi v Kaliforniji.

Profimedia
Boksarska komedija Glavni dogodek (1979) z Barbaro Streisand

Istega leta je nastopil še v televizijski priredbi Pod drevesom Yum Yum iz leta 1963 z Jackom Lemmonom. 1970 je najprej posnel film po noveli Ericha Segala, Igre, o štirih maratoncih, ki se pripravljajo za fiktivne olimpijske igre v Rimu. Segal ga je potem priporočil za naslednji film po njegovem scenariju, Ljubezenska zgodba (1970). Glavno vlogo so zavrnili številni igralci, Jon Voight, Beau Bridges in šele potem so angažirali O'Neala za mizernih 25 tisoč dolarjev. O'Neal je imel petkrat višjo ponudbo za film Jerryja Lewisa, a je vedel, da je Ljubezenska zgodba film s potencialom. Šef studiev Paramount Pictures, Robert Evans, ki je bil takrat poročen z Ali MacGraw, je povedal, da so pred njim preizkusili kar 14 igralcev. Vloga je bila 'CaryGrantovska' – z lepim mladeničem z veliko čustvi.

Profimedia
Z Isabelle Adjani v Vozniku, enem od njegovih boljših filmov.

Ljubezenska zgodba, njegov največji film

»Upam, da bo mladim všeč,« je pred premiero povedal O'Neal. »Nočem se vrniti na TV in te njihove produkcijske konference.«

Izkazalo se je, da je bila Ljubezenska zgodba finančni fenomen. O'Neal je postal zvezda in bil tudi nominiran za Oskarja in Zlati globus, bil pa je razočaran, da ni dobil deleža od prihodka kot soigralka Ali MacGraw. Pred premiero se je pojavil še v TV filmu Ljubezen sovraži ljubezen (1971), Z Williamom Holdenom in režiserjem Blakeom Edwardsom je posnel tudi vestern Divji potepuhi (1971), ki je bil potem, ko ga je MGM na svojo pest skrajšal na uro in pol in zmrcvaril zaključek, velika polomija. Edwards se je iz tega celo norčeval v svoji komediji S.O.B. (1981). O'Neal bi za MGM moral posneti še Smrtonosni medeni tedni (1974), vendar je O'Neal snemanje odpovedal zaradi odnosa šefa MGM, Jima Aubreya.

Profimedia
Ryan in sin Griffin O'neal nekje konec sedemdesetih

Ryan O'Neal je bil predviden za Roegov Moja Afrika z Julie Christie, a do dogovora ni prišlo, je pa potem igral v Bogdanovichevi komediji Zakaj te očka pušča samo (1972) z Barbaro Streisand. Film je bil tretji najboljši zaslužkar tega leta in O'Neal je dobil ponudbo Stanleya Kubricka, da zaigra v njegovem spektaklu Barry Lyndon. Pred tem se je pojavil še v Tat, ki je prišel na večerjo (1972) z Jacqueline Bisset in Warenom Oatesom in 1973 z Bogdanovichem posnel še Papirnati mesec (1973), kjer je zaigrala tudi njegova hčerka Tatum O'Neal.

Papirnati mesec je še ena njegova klasika

Za film je bil nominiran še za en Zlati globus in bil izglasovan za drugega najbolj priljubljenega igralca 1973 v ZDA, takoj za Clintom Eastwoodom. Snemanje Barrya Lyndona (1975) je trajalo več kot eno leto, film pa je bil komercialno razočaranje, pa tudi kritiki ga niso pretirano toplo sprejeli. O'Neal je celo dobil Harvard Lampoon, nagrado za najslabšega igralca 1975. O'Neal se je pozneje spominjal: »Film je bil čisto dobro zastavljen, a ga je Scott celo leto spreminjal in uničil.« Vrednost filma je v poznejših letih narasla, vendar je O'Neal trdil, da se njegova kariera po tem nikoli več ni pobrala.

Profimedia
Z Farrah Fawcet je bil v zvezi od 1979 do 1997 in od 2001 do njene smrti 2009.

Z Bogdanovichem je posnel še en film, Nickelodeon (1976), igrali pa so še njegova hčerka Tatum, Bogdanovich in Burt Reynolds. Tudi ta film je bil komercialna polomija. 1977 je imel O'Neal manjšo vlogo v Arnhemskem mostu (Bridge too far), kjer je igral generala Jamesa Gavina. Vloga zateženega generala je bila popljuvana, čeprav je bil O'Neal takrat star toliko kot general v času resničnega dogajanja 1944.

»Kaj lahko storim, če so me prikazali kot 16-letnika s preveliko čelado. Vsaj s padalom sem skočil sam.«

Profimedia
Ljubezenska zgodba (1970) z Ali MacGraw je njegov daleč najbolj uspešen film. Nadaljevanje Oliverjeva zgodba (1978) s Candice Bergen je bilo polomija.

Vloga predaleč

Film je bil prezrt v ZDA, zato pa uspešnica v Evropi. Potem je zavrnil nadaljevanje Ljubezenske zgodbe, Oliverjeva zgodba (1978) in raje posnel preganjanje z avtomobili, film Voznik (1978), ki je bil prav tako uspešen le v Evropi. Moral bi snemati film Prvak (1979), režiserja Franca Zeffirellija, a je potem zavrnil sodelovanje, ker Zeffirelli ni želel angažirati njegovega sina Griffina. Zato se je odločil za Oliverjevo zgodbo, a šele potem, ko so spremenili scenarij. Film s Candice Bergen je bil daleč od uspeha predhodnika. V tem času bi moral posneti tudi film Telesni stražar z Diane Ross, ki pa je padel v vodo, potem ko je pevka odpovedala sodelovanje. Če se vam ideja zdi znana, imate prav – film je bil posnet šele 1992 z Whitney Houston in Kevinom Costnerjem. Z Barbaro Streisand je 1979 posnel komedijo Glavni dogodek, za katerega je dobil 1 milijon dolarjev in delež od prihodkov in z njim zaslužil kar nekaj denarja.

Profimedia
S sinom Redmondom, ki ga ima s Farrah Fawcett. Njegov najmlajši otrok je bil večkrat v zaporu.

Vlakec smrti

V osemdesetih se je njegova kariera vozila na vlaku smrti – moral bi zaigrati v filmu Pesem ptic trnovk, ki pa je potem postala miniserija z Richardom Chamberlainom. 1981 je mastno zaslužil s filmom Zeleni led, ki je bil drugače precejšnja polomija. Nastopil je tudi v Krog dveh (1982), ki ga je njegova hčerka Tatum posnela z Richardom Burtonom. V osemdesetih se je posvečal predvsem komedijam – Partnerja (1982), kjer je igral policaja pod krinko kot del gejevskega para in pa Nepremostljive razlike (1984). 1985 je poskusil nekaj drugega in posnel Vročični met, zadnji film režiserja Richarda Brooksa, kjer igra športnega novinarja, ki postane obseden s kockanjem. Močni fantje ne plešejo (1987) je bil naslednji film, kriminalka z Isabello Rossellini. Oba filma sta bila finančni polomiji, kritiki pa so ju raztrgali.

Profimedia
Malibu Most Wanted z Jammiejem Kennedyjem in Bo Derek je eden njegovih zadnjih filmov

Leta 1988 je z Lizo Minelli posnel Trojno igro in naslednje leto Chances Are s Cybill Shepherd ter televizijski film Krik v ozadju s svojo partnerko Farrah Fawcett. Z njo sta posnela tudi TV serijo Dobri športi (1991), ki pa je zdržala le 15 epizod. S Katharine Hepburn je nastopil v TV filmu Mož s podstrešja (1992). S Cher je posnel Poročni dan (1996), potem je sledila komedija Plavaj ali se utopi (1997) in črna komedija Gori, Hollywood! (1998). On, Kim Basinger in Al Pacino so 2002 podpisani v kriminalki Poznani ljudje, v filmu Gospod ropar (2002) pa je posnel zgodbo o resničnem roparju Charlieu Matteri. Igral je tudi v seriji Miss Match z Alicio Silverstone in gostoval v Razočaranih gospodinjah in 90210. Od druge do 12. sezone se je pojavljal v seriji Kosti, zadnjič februarja 2017. Svoj skrhan odnos s hčerko Tatum je poskušal rešiti v seriji O'Nealovi, ki je propadla v samo devetih delih, po njegovih besedah pa je bilo stanje še hujše kot pred poskusom sprave. Z Ali MacGraw sta potem nastopila na odrskih deskah v predstavi Ljubezenska pisma, oba pa sta februarja 2021 končno dobila tudi zvezdi na pločniku v Hollywoodu. Njegovo zadnje delo je dokumentarec Zveza, kjer je bral besedilo.

Profimedia
S hčerko Tatum na filmskem festivalu v Palm Springsu 2011. Takrat sta nekako popravila odnos, ki pa nikoli ni bil dober.

Družinski nasilnež

S prvo ženo, igralko Joanno Moore, se je poročil 1963. Z njo je imel dva otroka, par pa se je ločil 1966. Mooreova je potem izgubila skrbništvo zaradi alkohola in drog. V drugo se je poročil s soigralko iz Mesteca Peyton, Leigh Taylor-Young, s katero ima sina. Po ločitvi 1973 sta ostala dobra prijatelja.

»O njem bi lahko rekla tole: je vzkipljiv in temperamenten, a v sebi tudi zelo dober,« je o povedala o njem.

Od 1979 do 1997 je bil v zvezi z igralko Farrah Fawcett. Ves ta čas sta bila na naslovnicah tabloidov, predvsem zaradi njegove nasilnosti in varanja. Zveza se je končala, potem ko je našla O'Neala v postelji z igralko Leslie Stefanson. Po štirih letih narazen sta se spet našla 2001 in ostala skupaj do njene smrti leta 2009.

Profimedia
Z Leigh Taylor-Young, soigralka iz Mesteca Peyton je postala tudi njegova druga žena.

»Poročil sem se pri 21 letih, nisem bil zrel. Prvega otroka sem dobil, ko sem bil star 22. Dokler se nisem poročil, nisem vedel, da sta na svetu dve vrsti ljudi in potem je bilo prepozno,« se je pošalil O'Neal. Njegovo posteljo so grele Ursula Andress, Bianca Jagger, Anouk Aimee, Jacqueline Bisset, Barbara Streisand, Joan Collins, Diana Ross in Anjelica Huston, po pričanju njegove hčerke Tatum pa tudi Melanie Griffith. Anjelica Huston ga je v svoji biografiji obtožila, da jo je pretepal.

Ryan O'Neal je imel štiri otroke. Iz prvega zakona hčerko igralko Tatum in sina, igralca Griffina. S soigralko iz Peytona ima Patricka O'Neala, športnega komentatorja in prav tako občasnega igralca (našli ga boste v Umri pokončno kot poveljnika policijske enote) in za konec še Redmonda Jamesa, sina s Farrah Fawcett.

Štirje otroci slabega očeta

O'Neal ni bil dober oče, mnoga leta je bil povsem odtujen od starejših treh otrok: »Obupen oče sem, ne vem zakaj. Mislim, da ne bi smel biti oče.« Tatum je v svoji avtobiografiji Papirnato življenje zapisala, da jo je oče psihično in čustveno zlorabljal kot posledico njegove odvisnosti od drog. Tudi Griffin nima lepih spominov: »Dal mi je kokain, ko sem bil star le 11 let in zahteval, da ga porabim. Bil je zelo zloben, narcisistični psihopat. Ko se je razjezil, je povsem izgubil nadzor nad sabo.«

Profimedia
Z Giancarlom Gianninijem v Vročičnem metu (1985), še eni njegovi filmski polomiji.

O'Neala so 2007 aretirali, potem ko je streljal na Griffina, sam je rekel da v samoobrambi, obtožnice ni bilo. Prav tako se Griffin ni smel udeležiti pogreba Fawcettove leta 2009, na Tatum pa se je drl, da ni njegova hčerka. Najmlajši sin Redmond se je vse življenje boril z odvisnostjo, 2008 so ga skupaj z očetom aretirali v Malibuju zaradi posedovanja mamil. Obsojen je bil na pogojno kazen, a ker jo je kršil, je moral 2015 za tri leta v zapor. 2018 so ga spet prijeli zaradi poskusa umora, ropa in posedovanja mamil, potem ko je skušal oropati trgovino v Santa Monici. Za vse težave je okrivil očeta Ryana in mamo Farrah.

Ryan O'Neal je 2001 zbolel za leukemijo in potem, ko jo je premagal, stal ob strani še Farrah, ki se je prav tako borila z rakom. »To je prava ljubezenska zgodba. Tega sveta ne bi poznal brez nje. Rak je zahrbten sovražnik.« Aprila 2012 so mu odkrili še raka prostate. Igralec je umrl 8. decembra letos v bolnišnici v Santa Monici. Star je bil 82 let.