Nasveti

Janina zdravniška linija: Potrebujem fizioterapijo ali operacijo?

Uredništvo
27. 4. 2024, 08.00
Deli članek:

Spoštovani! Stara sem 73 let, poškodba rame je nastala pred letom in pol – pošiljam vam kar svoj izvid – ponoči me hudo boli, podnevi pa v določenih položajih roka ni uporabna. Zanima me, ali je po vašem mnenju potrebna operacija ali je dovolj fizioterapija, kjer bom prišla na vrsto čez osem mesecev? Hvala za vaše cenjeno mnenje. Lep pozdrav, Nuša

Dreamstime
fotografija je simbolična

Spoštovana gospa Nuša!

Ko sem prebrala Vaše pisanje in potem pregledala še izvid, sta me prevzela sočutje in spoštovanje hkrati: sočutje, ker vem, kaj prestajate, spoštovanje pa, ker ste očitno neizmerno potrpežljivi.

Šlo je za poškodbo, pravite. Ste bili tedaj pregledani v urgentni kirurški ambulanti? Bi rekla, da najbrž ne. Tako vsaj sklepam iz Vašega vprašanja. Če bi bili, se, tako si mislim, ne bi moglo zgoditi, da bi leto in pol trpeli bolečine, ne da bi zdravnik specialist, v tem primeru travmatolog, ustrezno ukrepal.

Opazila sem, da na izvidu ni datuma. Je bil pregled opravljen kmalu po poškodbi ali pred kratkim? Ste šli tja z napotnico ali samoplačniško? Domnevam, da slednje. Če bi imeli napotnico, bi se posvetovali z zdravnikom, ki bi Vas na pregled napotil. Glede na izvid Vam lahko rečem le, da bi bilo ne le dobro, ampak kar nujno, da se posvetujete s kirurgom. Na napotnici mora biti seveda označeno, da gre za poškodbo: ker je res, pa tudi zato, ker to pomeni, da je potrebna bistveno hitrejša obravnava, kot če gre za degenerativne spremembe. Sicer pa to Vaš osebni zdravnik tako ali tako ve. Seveda upam, da ga imate.

Nič niste napisali, ali jemljete kakšna zdravila za blažitev bolečin: nesteroidne antirevmatike, na primer, morda v kombinaciji z analgetiki. Spet lahko zapišem, da bo Vaš osebni zdravnik že vedel, katera zdravila so za Vas najprimernejša.

Jaka Koren
Alenka Höfferle Felc, fiziatrinja

Kaj lahko še storite? Morda bi Vam vsaj malo olajšal bolečine hladilni gel, ki ga dobite v lekarni, lahko pa poskusite tudi z masažo z ledom: počasi drsite po razbolelem predelu – v Vašem primeru po rami – in ko koža postane rožnata, kar se zgodi navadno po treh do petih minutah, prenehate. Je pa res, da hlajenje z ledom nekateri slabše prenašajo, kakor je sicer učinkovito pri blaženju vnetja – in pri Vas gre za vnetje, saj so bolečine, kot pišete, najizrazitejše ponoči. Koristi tudi ročna masaža, saj so zaradi bolečin mišice pogosto pokrčene.

Še nekaj je prav pri rami silno pomembno: da z njo ne mirujete povsem – kar ljudje pogosto počnejo, da se izognejo bolečinam; skratka, nikar ne opustite razgibavanja. To seveda ne pomeni, da jo smete kakorkoli obremenjevati; sicer tega že zaradi bolečin ne bi zmogli. Lahko pa izvajate nihajne vaje. Kako? Tako da se globoko sklonite in roko spustite, da zaniha, ali pa z njo zakrožite, opisujete kroge. Če ste težko v sklonjenem položaju, se s prsnim košem naslonite na mizo ali posteljo in potem s prosto bolno roko nihate oziroma krožite. Če bi zmogli, a bojim se, da trenutno najbrž ne, je učinkovita tudi »hoja« s prsti (s kazalcem in sredincem) po steni: pri izvajanju predročenja ste k steni obrnjeni z obrazom, pri izvajanju odročenja pa z bokom. Pri tem lahko bolečo roko podpirate z drugo, zdravo roko.

Kaj pa fizioterapija? 

Žal ni čarobna paličica, ki bi čudežno odpravljala bolečine, jih pa blaži, in če je potreben poseg, je tudi dobra priprava nanj. A če so bolečine zelo hude, bi jo sprva najbrž težko prenašali. Takrat je dobro počakati kak teden ali dva, da začnejo učinkovati protivnetna oziroma protibolečinska zdravila.

Naj povzamem: nikar ne čakajte, ampak se čim prej posvetujte s kirurgom travmatologom (ali morda z ortopedom), do pregleda pri njem pa ne pozabite na lajšanje bolečin in izvajanje preprostih vaj.

Želim Vam čim prejšnje in čim uspešnejše okrevanje ter Vas toplo pozdravljam,

mag. Alenka Höfferle Felc, dr. med., spec. fizikalne in rehabilitacijske medicine (fiziatrinja)

Jana
Janina zdravniška linija

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!