Nasveti

Pomladni kontrasti

Metka McCully Žigon
27. 4. 2024, 06.00
Deli članek:

Pozno spomladi se narava odene v bleščeče in kontrastne barve. V tem šopku žari svetla rumenozelena repuša, ki jo dinamično umirja in uravnoteži vijoličnomodra barva cvetov irisov in glicinije.

Mateja J. Potočnik
Najbolj harmonično razmerje je, če so najvišje rastline v šopku visoke, kot merita višina in premer vaze skupaj.

Videz, vaza: v tem šopku so uporabljene le tri vrste rastlin, pa je vseeno videti zanimiv zaradi kontrastnih barv. Piko na i prispeva stara zelena lončena vaza. Pri šopkih ni pomembna le oblika in barva vaze, ki ne sme izstopati, temveč tudi razmerje med višino rastlin in velikostjo vaze. Na splošno velja, da je najbolj harmonično razmerje, če so najvišje rastline v šopku visoke, kot merita višina in premer vaze skupaj.

Uporabljene rastline, cvetje:

1. glicinija (Wisteria sinensis) – listopadna vzpenjavka, ki nas spomladi razveseli s slapovi svojega dišečega, vijoličnega cvetja. Tale lepotica z Daljnega vzhoda, ki se je dobro udomačila v naših krajih, ima zelo bujno rast in potrebuje trdno oporo. Za vazo odrežemo vejico s cvetovi, ki so se komaj začeli odpirati. V vazi zdrži od tri do pet dni.

2. prerasla repuša (Smyrnium perfoliatum) – kobulnica, ki ima svetlo zelene liste in lepe rumenozelene cvetove. V vazi se dobro obdrži, zdrži od pet do sedem dni. Tole sem nabrala ob cesti, kamor je ušla s kakšnega vrta. Izredno dobro se razmnožuje s semeni, kar sama. Ko jo enkrat imamo na vrtu, se je težko znebimo, vendar ni problematična oziroma preveč agresivna. Uspeva v polsenci, na vlažnih tleh. Rastlina nima znanih bolezni ali škodljivcev.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!