Mnenja

Prostovoljno pred poroto: Na živce mi grejo nevzgojeni otroci

Uredništvo
13. 9. 2023, 03.00
Deli članek:

Se že vnaprej opravičujem vašim bralcem in še posebej bralkam, za marsikatero bo to nedoumljiva tema, a ljudi, kot sem jaz, ni tako malo, zato je prav, da nas izpostavim.

Pexels
Fotografija je simbolična

Imate tudi vi nevšečnost, ki bi ji radi prišli do dna s pomočjo porote? Porotnikom pišite na: Revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje ali na e-naslov: jana@media24.si, s pripisom Prostovoljno pred poroto.

"Sem samska, z dobro službo in družbo in na živce mi grejo otroci. Rada bi napisala, da ne vsi, a resnici na ljubo, je velika večina tako nevzgojena in razvajena, da ona manjšina sploh ne pride do izraza. Pa sem teta šestih nečakov, ki jih imam rada – a tudi oni mi grejo na živce. Ne vem, kaj se je zgodilo v zadnjih dvajsetih letih, včasih smo otroci bolj upoštevali pravila in zapovedi, pri mizi v gostilni smo sedeli kolikor toliko mirno tudi brez mobitelov v rokah, danes pa v gostilnah in kavarnah včasih s svojim cviljenjem in tečnarjenjem preglasijo glasbo in sploh vse, obuti spodvijajo noge na stolih ali celo stopajo nanje – ljudje potem na ta umazana sedala sedajo, halo! – mečejo po tleh pribor, po možnosti mečejo še kakšno žogico okrog in motijo druge goste … Njihovi starši pa nič. Me zanima, če jim tudi doma dovolijo hoditi po sedežni in metati vilice po tleh! V trgovskih centrih jih mirno posedajo v vozičke, in to ne tja k ročaju, kjer je prostor prav za to, ampak prav v voziček. Ja super, tja bom jaz potem odložila svoj kruh, če me razumete, kaj hočem povedati. Parkrat sem opozorila kakšno mamico na take zadeve in imela še srečo, če me je ignorirala, največkrat so me tako ozmerjale, da še nisem slišala takih besed. In razmišljam, da gre družba, kamor pač gre, tudi zaradi take vzgoje in odnosa do tuje lastnine in drugih ljudi, a kaj lahko sploh naredi nas malo posameznikov, ki nas taka razvajena otročad moti? Imate kak predlog?"

- Olja

Odgovore Janinih porotnikov si lahko preberete v reviji Jana, št. 37, 12. 09. 2023

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!