Pozor na barvo blata

Težavam s hemoroidi in o divertikulozi, kaj so vzroki krvavitev ter kdaj k zdravniku

MK
2. 3. 2024, 15.45
Deli članek:

Rektalna krvavitev naj bi bila precej pogost pojav, zato nam ni treba preveč skrbeti, če jo opazimo. A to ne pomeni, da jo lahko ali pa bi jo morali prezreti!

Dreamstime
Analne razpoke se pogosto pojavijo pri prehajanju trdega ali obsežnega blata.

Strokovnjaki se strinjajo, da se je v primeru, ko opazimo kri v blatu, vedno dobro posvetovati s svojim zdravnikom, da ugotovimo, ali se je morebiti treba dogovoriti za nadaljnje preiskave. Te pomagajo ugotoviti, od kod krvavitev prihaja in kaj jo povzroča. Bleda kri običajno izvira iz danke ali spodnjega črevesja, nasprotno pa temno rdeča kri lahko nakazuje krvavitve v debelem črevesu oziroma črna ali katranska barva nakazuje krvavitev v želodcu. Najpogostejši vzroki za svetlo rdečo kri v blatu so analna razpoka in notranji hemoroidi. Če nekaj rdeče krvi opazite v stranišču oziroma na spodnjem perilu ali ob brisanju, so verjetno vzrok hemoroidi ali razpoka.

Analna razpoka

Če svežo rdečo kri pri odvajanju spremljajo še bolečine, je lahko vzrok analna razpoka. Te se pogosto pojavijo pri prehajanju trdega ali obsežnega blata oziroma pri drugih poškodbah sluznice anusa. Manj pogosti vzroki analnih razpok so vnetne črevesne bolezni ali okužba. Če zdravnik z rektalnim pregledom najde razpoko, vam bo verjetno predpisal kremo na recept, s katero boste blažili bolečine.

Hemoroidi

Hemoroidi so otekle krvne žile v danki ali anusu, ki lahko povzročijo krvavitev in srbenje med odvajanjem, vendar običajno ne povzročajo bolečin. Vaš zdravnik bo opravil fizični pregled in digitalni rektalni pregled, da preveri prisotnost hemoroidov in drugih možnih virov krvavitve. Začetne oblike hemoroidov lahko zdravimo z uporabo različnih zdravil (tablete, svečke in mazila). Zunanje hemoroide lahko tudi podvežejo, nato pa podvezani del odmre in odpade. V skrajnem primeru hemoroide odstranijo operativno.

Polipi

Polipi so predrakave rasti v debelem črevesu, ki lahko krvavijo. V večini primerov polipe odkrijejo med postopkom kolonoskopije, včasih pa jih nakaže rektalna krvavitev. Polipe je mogoče odstraniti.

Divertikuloza

Divertikuloza je stanje, ko se v steni debelega črevesa razvijejo majhne vrečke, divertikli. Po mnenju Ameriškega združenja za gastrointestinalno endoskopijo so divertikularne spremembe najpogostejši vzrok večjih rektalnih krvavitev pri ljudeh, starejših od 40 let. Kljub pogostnosti pa stanje večinoma ne povzroča posebnih težav. Divertikli sami po sebi niso nevarni za bolnika, čeprav ovirajo normalno iztrebljanje, lahko pa postanejo, če se v žepek ujame blato in povzroči vnetje, kar lahko poškoduje steno črevesa. V vseh primerih krvavitev iz danke je priporočljivo obiskati zdravnika, še posebej pri starejših od 45 let, in če težava v nekaj dneh ne izgine.