Zdravje

Hrana, ki ni primerna za vaše kosmate prijatelje

PATRICIJA FAŠALEK / revija Bodi zdrava
29. 9. 2023, 17.00
Deli članek:

Preden vam kaj s krožnika namenoma pade na tla, da se lahko živalca posladka, si poglejmo, katera hrana je strupena za pse in mačke.

Pexels
Psi niso tako izbirčni kot mačke, zato je še toliko težje preprečiti, da nam ne bi česa ukradli s krožnika ali nas s svojimi očkami prepričali, da jih posladkamo s človeško hrano.

Svoje kosmate prijatelje zelo radi pocrkljamo z našo hrano, še posebej, kadar nas tako lepo prosijo zanjo. Koliko človeške hrane boste dajali psu ali mački, je odvisno tudi od vaše izbire vzgoje in življenjskega sloga, vsekakor pa se je treba zavedati, da obstaja človeška hrana, ki je strupena za pse in mačke. Gre celo za hrano, ki je zelo zdrava za ljudi, na hišne ljubljenčke pa učinkuje prav nasprotno.

Hrana, ki ni primerna za mačke:

- Čokolada vsebuje metilksantine, ki so strupeni za hišne ljubljenčke in lahko povzročijo bruhanje, drisko, tresavico, epileptični napad in smrt. Koncentracija te snovi se od čokolade do čokolade razlikuje. Najnevarnejši je kakav v prahu, najmanj nevarna pa je bela čokolada.

- Kava, tako kot čokolada, vsebuje metilksantine, kamor spada tudi kofein, zato ima podobne posledice kot opisane pri čokoladi.

- Agrumi, kot so limone, limete, pomaranče in grenivke, vsebujejo citronsko kislino in eterična olja, ki lahko mačkam povzročijo resne težave. Listje, olupki, meso sadeža in pečke – vsemu se moramo izogibati. Manjše količine bodo povzročile le razdražen želodček, večje količine pa vodijo v drisko in bruhanje ter vplivajo na centralni živčni sistem.

- Kokosovo mleko in kokos lahko pri živalih povzročita prebavne motnje, čeprav majhne količine ne bodo povzročile nobenih težav. Toda kokosova voda ima preveč kalija, zato ni dobra za živali.

- Mlečni izdelki, z mlekom, sirom in jogurtom vred, lahko pri mačkah povzročijo prebavne težave, saj je veliko mačk netolerantnih na laktozo in ne morejo prebaviti mleka.

- Grozdje in rozine. Čeprav točnega razloga, zakaj je ta hrana za živali strupena, ne poznamo, obstajajo dokazi, da lahko prehranjevanje z grozdjem in rozinami vodi do odpovedi ledvic.

- Oreščki. Makadamija je strupena za živali, čeprav tako kot pri rozinah ni jasno, kaj povzroča zastrupitev. Drugi oreščki, kot so mandlji in orehi, pa vsebujejo veliko maščobe, zato lahko dražijo želodec.

- Surova jajca, ribe in meso. Pri surovem mesu in jajcu je problem v potencialni okužbi s salmonelo ali bakterijo E. coli, kar se kaže v znakih, kot so bruhanje, driska in vročina.

- Sol. Velike količine soli lahko povzročijo bruhanje, drisko, tresavico, epileptične napade in smrt.

- Nekatera zelenjava in zelišča. Ne hranite mačke s čebulo, česnom, porom, šalotko ali drobnjakom, saj vse to mačkam povzroča težave s prebavili in celo poškodbe rdečih krvničk.

- Alkohol. Tega verjetno ni treba posebej poudarjati, ampak zaužitje alkohola lahko hišnim ljubljenčkom povzroči resne težave, kot so bruhanje, driska, težave z dihanjem, koma in smrt.

- Testo za kruh s kvasom. Kvas se lahko napihne in povzroči nabiranje plina v mačjem prebavnem sistemu, kar utegne voditi v napihnjenost in zasuk želodca, to pa lahko celo v smrt. Kvas kot stranski produkt ustvarja alkohol, kar je spet težava za živali. Pečen kruh pa je varen za uživanje.

Psi niso tako izbirčni kot mačke, zato je še toliko težje preprečiti, da nam ne bi česa ukradli s krožnika ali nas s svojimi očkami prepričali, da jih posladkamo s človeško hrano.

Pexels
Previdno pri razvajanju mačjih prijateljev.


Katera naša hrana je prepovedana za pse?

- Avokado. Sestavina v avokadu, ki psom ne ustreza, je persin. Najdemo ga v listih, mesu in koščici, povzroča pa bruhanje in drisko.

- Čebula, česen in drobnjak. Ne glede na to, ali so surovi ali kuhani, za pse so v vsakem primeru strupeni in lahko poškodujejo rdeče krvničke. Znaki zastrupitve pa niso vedno takoj očitni, pokažejo se lahko šele nekaj dni pozneje.

- Čokolada. Tako kot za mačke velja enako za pse: čokoladi se je treba na vse pretege izogibati.

- Kuhane kosti. Surove kosti so odlične za žvečenje, vendar psu nikakor ne dajajte kuhanih, saj se zlahka zdrobijo in v manjših količinah povzročijo zaprtje, v večjih pa perforacijo črevesja, kar je smrtno nevarno.

- Oreščki makadamije vsebujejo za pse strupeno snov, ki vpliva na njihove mišice in živčni sistem, kar povzroča šibkost, zatečene tačke in sopenje.

- Koruzni storž je lahko za pse smrtno nevaren. Čeprav lahko psi prebavijo koruzo, lahko storž povzroči blokado v črevesju.

- Alkoholtudi v majhnim odmerkih zelo močno učinkuje na pse. Psa ne le opijani tako kot človeka, ampak povzroča slabost, drisko in okvaro živčnega sistema.

- Grozdje in rozine. Tako kot je opisano pri mačkah, z njimi ne smemo hraniti niti psov, saj lahko zaužitje do odpovedi ledvic in potencialno tudi jeter.

- Surova jajca, ribe in meso. Pri surovem mesu in jajcu je težava, tako kot pri mačkah, v morebitni okužbi s salmonelo ali bakterijo E. coli, kar se kaže kot bruhanje, driska in vročina.

Kaj storiti, če vaš ljubljenček zaužije katero od zgoraj navedene hrane? Takoj pokličite veterinarja.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi Zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!