Zdravje

Slastni recepti za keto sladice

revija Bodi zdrava
26. 9. 2023, 17.00
Deli članek:

Poznate posebnosti keto sladic?

Dreamstime
Pri ketonskem načinu prehranjevanja je bistvenega pomena izogibanje hrani, ki je bogata s sladkorjem in škrobom.

Ko se boste prvič lotili keto peke, boste kaj kmalu ugotovili, da ima nekaj posebnosti. Eritritol, ki ga v keto slaščičarstvu ob steviji srečamo najpogosteje, je sladek približno 70 odstotkov toliko kot sladkor. Piškoti, ki vsebujejo eritritol, bodo takoj, ko jih boste vzeli iz pečice, zelo mehki. Uprite se skušnjavi, da bi jih puščali dlje časa v pečici, kot veleva recept, saj se bodo zažgali. Moke iz oreščkov, recimo mandljeva ali makadamijeva, pa tudi moke iz semen (sezamova, lanena) ne prenesejo prav veliko vročine, zato je peka kratka in na temperaturi, ki le redko preseže 180 stopinj. Ne zamenjujte mandljeve moke z mletimi mandlji. Mandljeva moka je fino mleta, narejena iz blanširanih mandljev, razmaščena in zato bolj bela in vpojna. Priljubljena je kokosova moka, ki pa ni enaka naribanemu kokosu. Odlično zamenja pšenično moko, a ne v razmerju 1 : 1, saj je mnogo bolj vpojna. Držite se receptov! Če recept zahteva moko iz zlatega lanu, ga ne zamenjujte z običajnim mletim lanom, ker boste dobili neprijetno gumijasto teksturo. Jajca naj bodo vedno sobne temperature, saj se bodo tako lažje povezala z maščobnimi sestavinami.

Pri ketonskem načinu prehranjevanja je bistvenega pomena izogibanje hrani, ki je bogata s sladkorjem in škrobom. Uživa se hrana, bogata z maščobami in beljakovinami. Če poenostavimo, se pri ketonski dieti priporoča, da bi na dan zaužili 5 % ogljikovih hidratov, od 15 do 25 % beljakovin in 75 % maščob.

ERITRITOL je naravno sladilo v obliki drobnih kristalov, ki je pridobljeno s postopkom fermentacije. V naravi je prisoten v različnih vrstah sadja, kot so hruške, grozdje, melone in lubenice, ter v fermentiranih izdelkih, kot so sojina omaka, vino in sake. Zelo dobro se obnese pri kuhi in peki. Je brez energijske vrednosti, glutena, barvil in umetnih arom.

Pregrešni keto rjavčki

Sestavine za 12 kosov:

200 g čokolade z vsaj 85 % kakava

150 g eritritola v prahu

130 g masla

60 g mandljevega mleka

40 g kakava v prahu

3 jajca

Profimedia
Pregrešni keto rjavčki

Priprava:

Pečico segrejte na 180 °C. Nad vodno kopeljo v skledi razpustite čokolado in maslo. Mešajte, da se spojita. Skleda se ne sme dotikati vrele vode. Eritritol v prahu stresite na sito in ga presejte v stopljeno čokoladno-masleno mešanico. Postavite za 10 minut na stran. V drugi skledi zmešajte mandljevo moko in kakav. V nekoliko ohlajeno čokolado z metlico vmešajte jajca, nato primešajte še mandlje s kakavom. Ne mešajte predolgo, a pazite, da v masi ne ostanejo grudice. Maso vlijte v plitek pekač, obložen s papirjem za peko, in pecite 20 minut. Po kakih 16 minutah preverite, ali niso zažgani, saj se pečice med seboj razlikujejo. V pecivo potisnite zobotrebec; če na njem ni ostankov testa, je rjavček pečen. Ohlajeno pecivo razrežite na poljubne koščke in postrezite z jagodami ali nesladkano stepeno smetano.

Arašidovi keksi s kakavom

Sestavine za 16 keksov:

250 g gladkega arašidovega masla brez sladkorja

100 g eritritola

20 g kakava v prahu

1 jajce

Profimedia
Arašidovi keksi s kakavom

Priprava:

Arašidovo maslo, eritritol in jajce dobro zmešajte v skledi; po potrebi pregnetite maso tudi z rokami, da bo lepo gladka. Nato jo razdelite na dva dela. V polovico mase vmešajte kakav. Gnetite tako dolgo, da bo povsem rjava. Od vsake polovice testa vzemite košček in ju z dlanmi sploščite, združite, gnetite tako, da boste dobili keks, katerega vzorec bo spominjal na marmorni kolač. Piškote – vsak bo tako videti drugače – položite na pekač, prekrit s papirjem za peko, in jih pred peko z dlanjo še malce sploščite. Pecite približno 8 minut pri 180 °C. Nato jih povsem ohladite, saj bodo zaradi eritritola sprva zelo mehki.

Vaniljevi rogljički brez slabe vesti

Sestavine za 14 rogljičkov:

60 g mandljeve moke

60 g mehkega masla

30 g mletih mandljev

30 g eritritola

15 g eritritola v prahu

1 strok vanilje

Shutterstock
Vaniljevi rogljički

Priprava:

Eritritol in maslo v skledi penasto stepite, najbolje z ročnim mešalnikom. Prerežite in izpraskajte vaniljev strok in semena vmešajte v maslo. Dodajte še preostale sestavine, razen eritritola v prahu. Mešajte, da dobite gladko, enotno maso in jo nato pregnetite še z dlanmi. Pečico segrejte na 180 °C. Vzemite za jedilno žlico testa in oblikujte klasični rogljiček. Rogljičke položite na pekač, prekrit s papirjem za peko, in pecite od 8 do 9 minut. Ne smejo potemneti, saj bodo sicer grenki. Pečeni naj se hladijo kakšne pol ure, nato jih posujte še z eritritolom v prahu.

Keto cimetove zvezdice

Sestavine za približno 40 zvezdic:

Za testo:

150 g mletih mandljev

100 g eritritola v prahu

2 jedilni žlici cimeta

1 beljak

2 kapljici mandljeve arome

Za glazuro:

1/2 beljaka

30 g eritritola v prahu

Dreamstime
Zvezdice

Priprava:
Pečico segrejte na 150 °C. Vse suhe sestavine, ki niso namenjene glazuri, zmešajte. Dodajte še mokre sestavine in mešajte, da dobite enotno testo. Maso položite med dva lista papirja za peko in zvaljajte 5 mm debelo. Z modelčkom v obliki zvezde izrežite kekse in jih položite na pekač, prekrit s papirjem za peko. Iz polovice beljaka in 30 g eritritola v prahu zmešajte glazuro. S čopičem jo na tanko namažite na zgornjo stran zvezdic. Pecite približno 15 minut. Ko jih vzamete iz pečice, se morajo povsem ohladiti.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi Zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!