(Pre)okrogli?

Da vam bodo prav tudi lanske hlače

Mare Koren
24. 9. 2023, 12.27
Deli članek:

Ko se vrnemo z dopusta, smo spočiti, dobre volje, polni novih idej in velikokrat tudi, žal, pretežki. Če ne prej, nam to postane jasno, ko želimo obleči lanske hlače, pa ne gre.

Dreamstime
Poleti se pikniki kar vrstijo, pri čemer se dostikrat pozabi na zdravo pripravo hrane.

Problem, ki se ponavlja iz leta v leto: boj s počitniškimi kilogrami. Naj bo to poletni dopust, zimske počitnice, oddih v gorah ali božično-novoletni prazniki, tehtnica po vsakokratnem dopustu očitno podivja in kaže veliko preveč. A kako je to mogoče, da v času, ko smo sproščeni, brezskrbni in nam ni treba misliti na nič, kilogrami podivjajo? Znanstveniki so našli odgovore.

Koliko se običajno zredimo med počitnicami?

Ocene o tem, koliko se povprečno zredimo med dopustom, so zelo različne. Najbolj pesimistične so od dva do pet kilogramov, aktualna študija, objavljena v medicinskem zborniku New England Journal of Medicine, pa je nekoliko bolj optimistična: povprečno 1,5 kilograma. Ta številka ni tako zelo skrb vzbujajoča, predvsem pa jo s pametno dieto lahko hitro izničimo.

Kdo je najbolj ogrožen?

Znanstveniki poročajo, da so k pridobivanju počitniških kilogramov najbolj nagnjeni ljudje z visokim indeksom telesne mase. Študija v prej omenjenem zborniku je dokazala, da se 20 odstotkov debelih in 10 odstotkov ljudi s čezmerno telesno težo med dopustom zredi dodatnih 2,5 kilograma v primerjavi s petimi odstotki ljudi, ki imajo normalno telesno težo. Prav tako je študija pokazala, da so ogroženi ljudje, ki so v preteklosti že bili debeli, vendar so uspešno shujšali in težo vzdrževali vsaj nekaj let. Kar 39 odstotkov takih je med dopustom pridobilo najmanj en kilogram.

Glavni vzroki za visoke številke na tehtnici

Počitnice so namenjene lenarjenju, spustimo se z vajeti, prenehamo skrbeti za zdravje in jemo, kar in kolikor hočemo. Zlasti v družbi se pikniki kar vrstijo, pri čemer se dostikrat pozabi na zdravo pripravo hrane. Med počitniškimi potovanji pa obenem več sedimo, izpuščamo sicer redno telovadbo in nimamo vedno nadzora nad prehrano.