Zdravje

Superhrana za hormonsko ravnovesje

M. D. / revija Bodi zdrava
22. 9. 2023, 17.00
Deli članek:

Superhrani lahko predpišemo številne, zdravju koristne lastnosti. Med drugim lahko nekatera živila, bogata s hranili, pozitivno vplivajo na hormonsko ravnovesje. V nadaljevanju si preberite, kaj je pravzaprav superhrana in katera je najboljša za uravnavanje hormonskega ravnovesja pri ženskah.

Shutterstock
Superhrana

Kaj je superhrana?


V zadnjih letih proizvajalci hrane čedalje pogosteje oglašujejo superhrano. Gre za hrano, posebej bogato s hranilnimi snovmi, predvsem vitamini, minerali, elementi v sledeh, prehranskimi vlakninami, maščobami in beljakovinami. Superživila pogosto povezujemo tudi s številnimi zdravilnimi učinki, ki pa jih po navadi ni mogoče znanstveno dokazati. Podatke o hranilnih vrednostih na 100 gramov si je dobro podrobneje ogledati in jih primerjati z vsakdanjimi živili.

Med živila, ki jim pripisujemo tako imenovane supermoči, spadajo predvsem semena, stročnice, žitarice, alge, sadje in zelenjava. Znana superhrana so na primer avokado, jagode goji ali semena oljne kadulje oziroma čije. Toda nekatera superživila, kot so kvinoja, papaja ali matcha, prihajajo od daleč in imajo za sabo dolge transportne poti, zato v ospredje vse bolj prihajajo lokalni izdelki. Lokalna superhrana ima prav tako visoko vsebnost hranilnih snovi, poleg tega so transportne poti krajše in proizvedena živila so pogosto ekološke kakovosti.

Superhrana, ki izvira iz evropskih držav:

• lanena semena: omega-3-maščobne kisline, beljakovine, prehranske vlaknine;
• rakitovec: vitamin C;
• ribez: vitamin C;
• orehi: nenasičene maščobe;
• proso: železo in beljakovine.
To je le nekaj primerov superživil. Če se sprehodite po domačem vrtu, lahko med sadjem, zelenjavo in zelišči najdete številna druga živila, ki so bogata s hranili in bi si zagotovo tudi zaslužila oznako »superhrana«.

Igra ženskih hormonov

Vsak mesec ženski spolni hormoni skrbijo za to, da ženske doživljajo celo paleto čustev in razpoloženj: hormoni, kot so estrogen, progesteron, LH (luteinizirajoči hormon) in FSH (folikel stimulirajoči hormon), ne nadzorujejo le reproduktivnih procesov, temveč lahko prevzamejo tudi številne druge pomembne naloge v ženskem organizmu.

Z začetkom menopavze se v telesu zmanjša proizvodnja hormonov in hormonsko ravnovesje se lahko poruši. To lahko pri številnih ženskah povzroči pojav prvih simptomov menopavze. Ženski hormoni lahko ponorijo tudi v času nosečnosti, med jemanjem kontracepcijskih tabletk ali zdravil ali pri nekaterih bolezni. V nadaljevanju boste izvedeli, kako lahko s superhrano vplivate na hormonsko ravnovesje.

Naj bo pred menstruacijo ali po njej, med menopavzo ali v nosečnosti, naslednja živila naj bi pozitivno vplivala na vaše hormonsko ravnovesje.

Šest superživil za hormonsko ravnovesje

  • Soja vsebuje izoflavone: te sekundarne rastlinske snovi, znane tudi kot fitoestrogeni, lahko podobno učinkujejo na telo kot estrogen in zmanjšujejo tegobe med menopavzo.
  • Sekundarne rastlinske snovi vsebuje tudi laneno seme. Ta dragocena semena lahko torej pomagajo uravnavati raven estrogena in so hkrati polna omega-3-maščobnih kislin.
  • Zelje, brokoli ali brstični ohrovt vsebujejo sekundarno rastlinsko snov indol-3-karbinol. Ta lahko pozitivno vpliva na raven estrogena.
  • Temno jagodičevje, kot so robide, maline in borovnice, vsebujejo estrogen in progesteron, poleg tega imajo antioksidativni učinek. Prav tako goji jggode.
  • Orehi imajo lahko majhno količino melatonina, znanega kot »hormon spanja«, ki nadzoruje naš ritem spanja in budnosti. Uživanje orehov lahko poskrbi za mirnejši in boljši spanec.
  • Proso lahko stabilizira hormonsko ravnovesje, poleg tega pa vsebuje pomembna hranila, kot so magnezij ter vitamini A, E in B.
  • Da boste lahko ohranili hormonsko ravnovesje, se je dobro tudi čim bolj izogibati predelani hrani. Vanjo spadajo na primer rafinirani sladkor, sladkarije, hitra prehrana, vnaprej pripravljene jedi, narezki in sir. Tudi uživanje alkohola lahko negativno vpliva na vaše hormonsko ravnovesje.

    Recepti s superhrano zanjo

Kako lahko s superhrano pričarate kulinarične recepte, ki bodo poskrbeli za vaše hormonsko ravnovesje? Tukaj je nekaj predlogom:

  • Prosene polpete s solato: iz dušenega prosa, zelišč, drobtin in jajca oblikujte majhne vegetarijanske polpete ter jih ocvrite na oljčnem olju. Postrezite s svežo solato z orehi.
  • Tofu z brokolijem: v voku prepražite narezan brokoli in na kocke narezan tofu z ingverjem in čebulo ter jed prelijte s sojino omako. Začinite po okusu in postrezite s polnozrnatim rižem ali polnozrnatimi rezanci.
  • Juha iz brstičnega ohrovta z orehi: juha iz brstičnega ohrovta, belega fižola, čebule in česna je prava superhrana za dušo. Piko na i juhi dodajo sesekljani orehi.
  • Prosena kaša: tako kot oves je tudi proso primerno za pripravo okusne tople kaše. V domačo kašo dodajte lanena semena in nekaj malin, borovnic ali robid. S tem zajtrkom boste naredili nekaj dobrega za svoje hormonsko ravnovesje.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi Zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!