Zdravje

Na pomoč: Piskanje v ušesih, glavobol in slab zadah

MIJA REN / revija Bodi zdrava
19. 9. 2023, 17.00
Deli članek:

Preverite, na kaj nakazujejo naslednje nevšečnosti in kako si lahko pomagate ...

Shutterstock
Piskanje v ušesih

Piska v ušesih?
Piskanje v ušesih oziroma tinitus ljudje opisujejo kot zvonjenje, brnenje, piskanje ali šumenje. Vse našteto ovira spanec in zbranost, človeka lahko pahne celo v depresijo. Zvok se lahko stopnjuje s srčnim utripom; nekateri zaradi tinitusa trpijo le nekaj minut na dan, drugi kar naprej. Velikokrat je povezan z naglušnostjo, najbolj ogroženi pa so spet tisti, ki so bili izpostavljeni hudemu hrupu. Prizadene tretjino ljudi, starejših od šestdeset let. Mnogokrat je lahko posledica premalo železa v krvi ali čezmernega delovanja ščitnice. Na tinitus je treba pomisliti tudi ob poškodbi glave ali zdravljenju z aspirinom. Takoj je treba k zdravniku, da bo raziskal, kako nevarni so vzroki piskanja v ušesih, in svetoval, kako naprej. Če piskanje spremlja tudi izguba sluha, vam bo morda pomagal slušni aparat, ki okrepi zvoke iz ozadja, zaradi česar boste manj osredotočeni na nadležne zvoke v ušesu. Nekateri pa si pomagajo kar s poslušanjem glasbe oziroma z vsem, kar odvrne od brnenja. Tinitus zdravijo tudi v posebnih komorah s povišanim tlakom.

Shutterstock
Glavobol


OMILITE GLAVOBOL
Glavni vzrok za nastanek glavobola so živčni končiči, ki jih vzdražijo napete mišice. Te so lahko napete zaradi stresa ali fizikalnega vzroka, kot so občutljivost za svetlobo, jakost zvoka in močne vonjave, ali zaradi napenjanja oči ter škrtanja z zobmi. Tovrstni glavoboli so po navadi redki in hitro minejo, če pa trajajo po več dni, se lahko razvijejo tudi v kronično obliko. Ko začutite prve znake glavobola, ga najprej poskusite pregnati z dobrim počitkom in sprostitvijo. Umaknite se v miren in temen prostor ali se odpravite na sproščujoč sprehod v naravo. Napete mišice lahko zmehčate z vročo krpo. Tako boste omilili bolečino, ki izhaja iz zgornjega dela hrbtenice. Pijte dovolj vode, uživate lahko tudi čajne mešanice iz baldrijana, melise, bele omele, šentjanževke, poprove mete, žajblja ali rožmarina, ki bodo ublažile bolečine neprijetnih glavobolov. Koristen naj bi bil tudi ingver, saj vsebuje encime, ki pomagajo pri prebavi. Prav ta je lahko namreč eden izmed vzrokov za nastanek glavobola. Pomagate si lahko tudi z aromaterapijo – na bolečine v predelu glave lahko blagodejno delujejo tudi nekatera eterična olja, na primer sivka.

Shutterstock
Zadah


PROTI SLABEMU ZADAHU

Veliko ljudi ima težave s slabim zadahom in ne glede na razlog se je te nevšečnosti težko znebiti. Med najbolj preverjenimi naravnimi ustnimi dezodoranti je peteršilj zaradi svojih antiseptičnih lastnosti in obilice klorofila. Najučinkovitejši so listi svežega peteršilja, ki jih na kratko prežvečite in izpljunete. Zaleže tudi izpiranje ust z »močnejšo« limonado brez sladkorja. Kislina iz limone nevtralizira neprijetne vonjave, zlasti tiste iz čebule ali česna. Za izpiranje ust lahko uporabite tudi mešanico vode in soli, tako da nekaj žličk soli dodate kozarcu tople vode. Seveda je za zdrav zadah na prvem mestu pravilna ustna higiena, ki obsega redno umivanje zob in nitkanje, ter prava izbira zobne krtačke ter zobne paste, pomembna pa je tudi prehrana. Ste vedeli, da zadah pogosto nastane, kadar smo sestradani? Takrat pomaga že nekaj koščkov zaužite hrane.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi Zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!