Zdravje

Okrepite mišice medeničnega dna

MAJA KRAJNC / revija Bodi zdrava
20. 9. 2023, 17.00
Deli članek:

Trening mišic medeničnega dna. Vam je izraz poznan? Po navadi se z njim prvič srečamo med nosečnostjo ali takoj po porodu med tako imenovano regresijo mišic. Ženska, ki ni rodila, pa se morda prvič spozna s svojim medeničnim dnom šele v menopavzi, saj takrat mišice medeničnega dna začnejo počasi slabeti. Kje točno so torej mišice medeničnega dna, kakšno funkcijo imajo in kako jih lahko z nekaj preprostimi vajami okrepimo?

Shutterstock
Okrepite mišice
Medenično dno označuje dno medenice – tako pri ženskah kot pri moških. Sestoji iz veznega tkiva, kite in treh različnih plasti mišic:

1. Prva plast med sramno kostjo in trtico je najmočnejša.

2. Srednja plast se razteza kot pahljača med obema ritnicama.

3. Tretja plast obdaja odprtine vagine, sečnice in anusa pri ženskah ter penisa in anusa pri moških.

Funkcija medeničnega dna

Medenično dno podpira notranje organe in nam omogoča pokončno hojo. Mišice skrbijo za to, da lahko mišice zapiralke pri črevesju in mehurju zanesljivo delujejo. Poleg tega dobro natrenirane mišice medeničnega dna pripomorejo k bolj čutnemu doživljanju spolnosti.

Če so mišice medeničnega dna pri ženski čvrste in močne, so dobro prekrvljene in zato občutljivejše. Refleksno krčenje mišic med ženskim orgazmom poveča občutek ugodja, pri moških pa dobro natrenirano medenično dno omogoča močnejšo in dolgotrajno erekcijo.

Razlogi za slabenje mišic medeničnega dna

Tako imenovano slabenje mišic medeničnega dna se lahko pojavi pri ženskah in tudi pri nekaterih moških. Razlogi za to so lahko precej različni, najpogostejši razlogi za slabenje mišic medeničnega dna pa so:

  • nosečnost in porod enega ali več otrok,
  • čezmerna telesna teža,
  • močna telesna obremenitev,
  • premalo gibanja,
  • kronično kašljanje.
Trening mišic medeničnega dna
Kot večino mišic v telesu lahko natreniramo tudi mišice medeničnega dna. Ker gre za nevidno skupino mišic, vaje za medenično dno niso tako preproste, kot na primer vaje za biceps ali zadnjico. Z nekaj treninga pa boste zagotovo vaje hitro usvojili in okrepili mišice. Predpostavka za uspešen trening pa je, da najprej znate začutiti mišice medeničnega dna:

Predstavljajte si, da imate poln mehur in zadržujete potrebo po uriniranju. Zato samodejno napnete mišice medeničnega dna in jih potegnete navzgor. To lahko tudi zatipate. V vagino vstavite dva prsta in napnite mišice medeničnega dna: vagina se zoži in maternično ustje se narahlo pomakne v smeri popka.

Kdaj je smiselno delati vaje za krepitev medeničnega dna

Medenično dno je vedno smiselno okrepiti oz. ohraniti v formi, saj lahko kot druge mišice v telesu tudi mišice medeničnega dna »zaspijo«. S treningom lahko začnete kadar koli, priporočamo pa ga predvsem:

  • v nosečnosti,
  • po porodu,
  • ob spustu maternice ali nožnice,
  • ob uhajanju urina (inkontinenci),
  • ob prolapsu (zdrsu organov),
  • ob močnih menstrualnih krčih.

    Vaje za medenično dno

Izbrali smo pet preprostih vaj, ki jih lahko zlahka izvajate vsak dan.

1. vaja: »Pobiranje frnikol«

Sedite poravnano na stolu ali po turško na tleh. Roke položite prosto na stegna in umirjeno dihajte. Z vagino dvigujte namišljene frnikole in jih povlecite proti spodnjemu delu trebuha. Zadržite nekaj sekund in »frnikole« ponovno spustite.

2. vaja: Vožnja z dvigalom

To vajo lahko izvajate v sedečem ali ležečem položaju. Predstavljajte si, da je vaše medenično dno dvigalo. Napnite ga ob vdihu in zadržujte, kot bi se peljali nekaj nadstropij navzgor. Pri izdihu mišico počasi in nadzorovano sproščajte, kot bi se peljali z dvigalom navzdol.

3. vaja: Most

Uležite se na tla in pokrčite noge. Stopala so na tleh, roke prosto ob telesu. Dvignite medenico tako visoko, da je zgornji del telesa poravnan v liniji s stegni. Za nekaj sekund zadržite in pri tem umirjeno dihajte.

4. vaja: Diagonala

Postavite se na vse štiri in počasi vdihnite in izdihnite. Pri izdihu dvignite levo roko in desno nogo ter pri tem napnite mišice medeničnega dna. V tem položaju se zadržite za nekaj sekund in se ob vdihu znova vrnite na vse štiri.

5. vaja: Hoja po stopnicah

Med hojo po stopnicah navzgor zavestno napnite mišice medeničnega dna in jih pri vsaki stopnici držite napete. Šele ko pridete na vrh, jih spet sprostite. Enako storite pri spustu po stopnicah navzdol.

Pri vajah za mišice medeničnega dna lahko uporabljate tudi pripomočke. Na voljo so že posebni pripomočki za treniranje mišic, od vaginalnih kroglic do vaginalnih uteži, s katerimi lahko okrepite mišice medeničnega dna.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi Zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!