Nove ugotovitve

Preboleli so kovid, mesece po okužbi zdaj opazili poškodbe možganov, pljuč in jeter

S.Š.
24. 9. 2023, 11.45
Posodobljeno: 24. 9. 2023, 12.00
Deli članek:

Glede na novo študijo, ki so jo opravili v Angliji, pri ljudeh, ki so v preteklosti preboleli okužbo s kovidom, obstaja večja verjetnost, da bodo v prihodnosti razvili nepravilnosti na vitalnih organih.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Študija objavljena v publikaciji Lancet Respiratory Medicine je preučevala 259 bolnikov, ki so utrpeli okužbo z virusom in so bili zaradi hudega poteka bolezni hospitalizirani. 

Bolnike so pet mesecev po tem, ko so bili odpuščeni iz bolnišnice, povabili nazaj in jih tam pregledali. Pregled je vključeval tudi slikanje njihovih glavnih organov z magnetno resonanco. Zdravniki so tam odkrili, da so se organi bolnikov, ki so preboleli kovid, razlikovali od organov tistih, ki se z virusom niso nikoli okužili.

Najbolj poškodovana pljuča, možgani in ledvice

Največja razlika je bila vidna na pljučih, kjer so preiskave pokazale kar 14-krat več nepravilnosti kot pri tistih, ki niso bili nikoli okuženi. Prav tako so bile razlike pri magnetni resonanci možganov, kjer so opazili nekaj manjših nepravilnosti in odstopanj od povprečja, ledvice pa so bile pri bolnikih nekoliko bolj poškodovane kot pri zdravih osebah. V zdravju srca ali jeter medtem ni bilo večjih razlik.

Dr. Betty Raman z univerze v Oxfordu in ena od vodilnih raziskovalk študije pravi, da obstaja pri tistih, ki so trpeli za dolgotrajno okužbo in hudimi simptomi kovida, večja verjetnost, da bodo v prihodnosti utrpeli poškodbe nekaterih organov. "Starost bolnika ter stopnja okužbe s kovidom sta bila pomembna dejavnika pri tem, ali smo pri njih odkrili poškodbe organov ali ne.”

Zdravljenje bi moralo potekati več mesecev

Raziskovalci so ugotovili tudi, da se nekateri simptomi kovida ujemajo z znaki poškodbe organov, ki so jih razkrili MRI pregledi. Tiščanje v prsih in kašelj sta naprimer tesno povezana z nepravilnostmi v pljučih. Vendar pa vseh simptomov ni mogoče neposredno povezati s tem, kar so zdravniki odkrili na pregledih z magnetno resonanco.

Kot poudarjajo strokovnjaki in tisti, ki so sodelovali pri raziskavi, bi morali okužbo s kovidom zdraviti še več mesecev po prvih simptomih, saj okužba vpliva na naše celotno telo in ne zgolj na pljuča kot so prvotno predvidevali.