Zdravje

Devet mesecev je žensko telo okolje, v katerem se razvija novo življenje

Mare Koren
19. 8. 2023, 20.55
Deli članek:

Tri faze nosečnosti se imenujejo trimesečja. Vsako izmed njih prinaša nove fizične spremembe za mamo in njenega otroka.

dreamstime
Za preprečevanje prebavnih težav že od začetka nosečnosti uživajte zadosti tekočine.

Pri nosečnicah se v prvem trimesečju začnejo dogajati prve spremembe v telesu. Prsi so boleče, pojavijo se povečano uriniranje, nihanje razpoloženja, vrtoglavice, zaprtost, pa seveda slabost in pogosto tudi spremembe v okusu in vonju.

Proti slabosti strokovnjaki svetujejo prehrano, bogato z vlakninami, kar omogoči zadosten vnos vitamina B6 in cinka, ki naj bi omilila nelagodje. Še posebno v prvem trimesečju, ko je razvoj otroka najbolj intenziven, boste morda pogosteje utrujeni, kar je posledica številnih sprememb v telesu. Privoščite si dodaten počitek, če ga potrebujete. Spremenita se lahko tudi ritem spanja in njegova kakovost, kar prav tako vpliva na počutje. Če ste vadbe vajeni, lahko z njo nadaljujete, vendar je ne stopnjujte. Če prej niste bili aktivni, je zaradi hormonskih nihanj zaželeno, da vadbo počasi začnete šele okrog dvanajstega tedna.

Skok v drugo trimesečje

V drugem trimesečju je načeloma najmanj težav. Maternica se v tem času začne dvigovati v trebušno votlino in razbremeni se mehur, nosečnicam ni treba tako pogosto urinirati. Tudi slabosti se načeloma prekinejo nekje med 12. in 14. tednom, pojavi pa se povečan tek in želja po specifičnih živilih. Morda je tudi to krivo, da so za drugo trimesečje nosečnosti značilne težave z zaprtjem, vetrovi in zgago. Za preprečevanje prebavnih težav že od začetka nosečnosti uživajte dovolj tekočine (najprimernejša je voda) ter jejte hrano, bogato z vlakninami (sadje, zelenjava, stročnice, polnovredna moka, razne kaše, neoluščen riž in podobno). Tudi nožničnega izcedka je v nosečnosti več, običajno je mlečno bele barve, nima vonja in ni pekoč.

Pred zadnjim ovinkom

V tem času se trebušček precej poveča in nastopijo nekatere nove težave. Spet se pojavi povečano uriniranje, saj plod pritiska na mehur, pa tudi zasoplost in okornost, ker je trebušček že tako velik, da ženska postaja malo bolj nerodna. Ponoči morda težje spite, ker je težko najti udoben položaj, pojavijo se lahko krči v nogah in otekanje nog, predvsem poleti. Pri tem pomagata počivanje z dvignjenimi nogami in redna telesna aktivnost, ki preprečita zastajanje venske krvi. Če se oteklinam pridruži visok krvni tlak, pa svetujemo obisk pri ginekologu. Še vedno vam lahko nagaja zgaga, ker je trebušček že tako visoko, da pritiska na želodec; pa tudi slaba prebava in bolečine v križu zaradi teže, ki jo nosečnica nosi.