Zdravje

Preprosta vaja, s katero krepite roke in ramena

T.D.
3. 4. 2019, 21.32
Deli članek:

Sklece so vsem dobro poznana vaja, ki jo vključuje praktično vsak telovadni program. In to iz preprostega razloga: ker so učinkovite in preproste, saj jih lahko delamo kjerkoli.

Dreamstime
Sklece v naklonu navzgor.

Sklece so odlične tudi zato, ker jih lahko delamo brez dodatne opreme, za upor potrebujemo le lastno težo. Z njimi si krepimo roke, ramenski obroč, prsi, a tudi mišice trebuha, hrbta, stranske mišice in celo noge. Edina pomanjkljivost te vaje je, da se je hitro naveličamo. Zato jo malce začinimo! Sklece lahko delamo na različne načine in s tem popestrimo svojo telovadno rutino. Predstavljamo vam več vrst izvedbe sklec.

Sklece na gimnastični žogi

Delajte sklece tako, da ste z rokami naslonjeni na gimnastično žogo. Stalno premikanje žoge krepi osrednji del telesa, s katerim boste nadzorovali gibe, da bi preprečili padec. Roke naj bodo na žogo naslonjene tako, da so komolci obrnjeni proti gležnjem in da potujejo tik ob telesu, ko se spuščate.

Profimedia
Poskrbite za porabo kalorij, odpravo maščobnih blazinic in pospešite prekrvitev.

Z elastičnim trakom

Okoli dlani si navijte elastični trak in ga napnite čez hrbet, da ustvarite dodaten upor med izvajanjem sklec. Naredite običajne sklece, pozornost usmerite v to, da ste med dviganjem čim bolj eksplozivni, ko premagujete upor traku.

Sklece na medicinski žogi

Eno roko položite na medicinsko žogo (če želite večjo stabilnost, lahko uporabite tudi uteži, kroglaste uteži ...), noge so iztegnjene. Pokrčite se v komolcih in se s prsnim košem približajte žogi. Vrnite se v izhodišče in enako ponovite z drugo roko. Najtežje boste dvig izvedli z obema rokama na žogi.

Kot spiderman

Roke položite na tla širše kot sicer, komolci naj bodo obrnjeni navzven. Ko jih pokrčite, dvignite desno nogo in se z desnim kolenom dotaknite desnega tricepsa. Dvignite se, nogo iztegnite in položite na tla ter ponovite še na levo stran.

Vetrnica

Postavite se v standardni položaj za sklece. Pokrčite komolce in približajte prsni koš k tlom. Ko se dvignete, pa iztegnite desno roko proti stropu in obrnite telo v desno. S pogledom sledite roki. Ponovite na drugo stran.