Obkladki

Več kot polovica žensk se vsaj enkrat sreča s to težavo

T.D.
4. 8. 2018, 17.05
Deli članek:

Stalni obiski stranišča, pekoč občutek pri odvajanju vode, bolečine v spodnjem delu trebuha … Verjetno tudi vam zveni poznano, saj vnetje mehurja, po ocenah strokovnjakov, prizadene več kot polovico žensk v Sloveniji.

Dreamstime
Največkrat so za vnetje krive bakterije, ki smo jim še posebej izpostavljeni poleti.

Največkrat so za vnetje mehurja krive bakterije. Teh se je treba čim prej rešiti in to najučinkoviteje storimo s pitjem veliko tekočine, najmanj dva do tri litre na dan. Tako patogene bakterije preprosto odplaknemo iz telesa.

VNETJE ZARADI SEKSA

Tudi spolni odnosi povečajo tveganje za vnetje mehurja, ki mu pravimo tudi cistitis medenih tednov. Bakterije se namreč lahko prenašajo prek kože in z dotiki. Pri mlajših in spolno zelo aktivnih ženskah se to zlasti rado zgodi, saj sta anus in vagina v neposredni bližini in je torej prenos bakterij zelo preprost. Tudi kontracepcija povečuje možnost vnetja: ženske z diafragmo ali materničnim vložkom imajo večje tveganje za vnetje mehurja kot druge.

TOPLOTA AKTIVIRA TELESNO OBRAMBO

Vnetje mehurja je boleče in neprijetno, vendar po navadi izgine v nekaj dneh samo od sebe. Strokovnjaki vam svetujejo, da si v tem času pomagate tudi s toplimi obkladki in počitkom. To pomeni, da se s termoforjem uležete na kavč ali v posteljo oziroma se pogrejete v vroči kopeli. Toplota spodbudi prekrvitev in aktivira obrambni sistem telesa.

KAKO SE VNETJU IZOGNETE?

Recepta, ki bi vas varoval pred vnetim mehurjem, ni. Zdravniki priporočajo, da moker spodnji del kopalk preoblečete takoj, ko pridete iz vode, in da v morju ne urinirate, saj takrat bakterije vdrejo v telo. Po spolnem odnosu si umijte spolovilo, na stranišču pa se s toaletnim papirjem vedno brišite v smeri od spredaj nazaj. K zdravniku pa nujno takrat, kadar je urin krvav, če so bolečine zelo močne, če se pojavi povišana telesna temperatura in kadar vnetje traja dlje kot tri dni. V tem primeru si boste morali pomagati z antibiotiki.