Zakaj bi kupovali

Energijske ploščice in domači napitki

Z.F. / Novice Svet24
29. 4. 2018, 12.30
Deli članek:

Največja napaka, ki jo lahko naredimo, je, da pridemo na vadbo lačni, po njej pa nič ne jemo, pravijo športni strokovnjaki. Hrana in pijača sta gorivo naših mišic, energija, brez katere ne moremo učinkovito telovaditi.

Dreamstime
Pomarančnemu soku dodajte ščepec soli in tako pripravite izotonični napitek.

Pravi športniki imajo zmeraj v torbi kakšno energijsko tablico in bidon izotonične pijače. Vse to vam je na voljo v trgovinah s športno prehrano, lahko pa si pripravite tudi sami – preprosto, poceni in zdravo!

Kaj potrebujete

Še preden zavijete v kuhinjo, premislite, kaj želite od svojega »goriva«. Večina energijskih pijač in ploščic telesu dovaja ogljikove hidrate v obliki glikogena, ki ga mišice potrebujejo za trdo delo. Raziskave kažejo, da mišice lahko uskladiščijo dovolj glikogenskega goriva za 90-minutno vadbo, zato pri daljši vadbi potrebujete dodatno »malico«. Pijače z elektroliti nadomestijo hranila, ki jih izgubite s potenjem, zagotovijo vam vodo in minerale, kot so kalcij, magnezij, natrij in železo. Potem pa so tu še ploščice za regeneracijo, ki vsebujejo večji delež beljakovin, s čimer pomagajo pri obnovi poškodovanih mišičnih vlaken. Takšno ploščico je po priporočilu treba pojesti v 30 minutah po treningu. Nismo pa pozabili izbrskati recepta za odličen šejk, ki ga je dobro popiti pred samo vadbo, saj vam bo vlil dodatne moči.

Prepoznajte prava hranila

Morda se sprašujete, ali res lahko doma pripravite prav tako kakovostno športno prehrano, kot je na voljo v trgovinah. Odgovor je – da, vendar potrebujete kakovostne sestavine in seveda prave recepte. Nekaj smo jih izbrali za vas.

Izotonična pijača

Ta osvežilni napitek hidrira telo in nadomesti z znojenjem izgubljene minerale. Vsebuje zelo hitro sproščajoče se ogljikove hidrate, zato je idealen zlasti za tekače na dolge razdalje. Sestavine: 250 ml pomarančnega soka, 250 ml vode, ščepec soli. Priprava: Pomaranče ožemite in sok pomešajte z vodo ter dodajte sol. Še enkrat premešajte in shranite v hladilniku. Vsebuje: 59 kalorij, 13 g ogljikovih hidratov, 30 mg vitamina C in 1 g soli.