Bolečina

Ko nas »useka« v križu, se svet za hip ustavi

Z.F./Novice Svet24
28. 4. 2018, 11.30
Deli članek:

Ko se človek srečuje z bolečinami v križu, to močno oteži njegovo življenje. Zdi se, da v tistih neprijetnih trenutkih ne pomaga prav nič, a najslabše, kar lahko takrat storite, je trpljenje brez ukrepanja.

Dreamstime
Previdno dvigujte bremena s tal in tako preprečite ledveni usek.

Strokovnjaki ocenjujejo, da se z bolečinami v križu srečuje kar četrtina ljudi, starih od 30 do 50 let, in še mnogo več starejših. Vsaj občasno in kratkotrajno pa naj bi se s tovrstnimi težavami spoprijemal skoraj vsak med nami. Vzroki so različni, a v nasprotju s številnimi drugimi zdravstvenimi težavami za bolečine v križu ne moremo kriviti nepravilne prehrane (razen ob preveliki telesni teži) ali onesnaženja okolja.

Prisilna drža, pomanjkanje gibanja

Težave s križem se najpogosteje pojavijo zaradi neprimernega življenjskega sloga, kot je nepravilna drža ali pogosto zadrževanje v prisilni drži, zaradi pomanjkanja gibanja, tudi zaradi nepravilnega izvajanja nekaterih gibov pri vadbi, pretirane športne obremenitve in pogostega težkega fizičnega dela. A težave ne povzročijo samo slabega fizičnega počutja, temveč močno poslabšajo tudi psihično počutje, vse skupaj pa lahko privede celo do pomanjkanja volje za vsakdanja opravila in druženje.

Majhni koraki za manj bolečin

Vzeti sintetično protibolečinsko zdravilo je najlažje, kar lahko storite, kadar vam nagaja križ, a ni najbolj priporočljivo. Tako boste sicer najverjetneje odpravili simptom, ne pa tudi vzroka, zakaj se je bolečina v križu (spet) pojavila. Zato razmislite, kdaj so se težave začele pojavljati in kaj bi jih lahko povzročilo. Če se že odločite za sintetično zdravilo, torej tableto, poskrbite, da bo imela dvojni učinek, oziroma zaužijte tableto za sproščanje krčev in mišic, pa tudi protibolečinsko tableto.

Zdrava teža

Prevelika telesna teža je lahko izjemno velika obremenitev za križ in hrbtenico, zato je izguba nekaj kilogramov v takšnih primerih zelo priporočljiva. Pomagate si lahko s primerno prehrano in telesno dejavnostjo. Ni nujno, da povsem spremenite svoje prehranjevalne navade, če se vam to zdi pretežko. Določen učinek bo viden že, če boste zmanjšali količino zaužite hrane. Vsakodnevna telesna dejavnost pa vam medtem ne bo pomagala le pri izgubi kilogramov, temveč tudi pri lajšanju bolečin. Zelo primerne aktivnosti za ljudi, ki imajo težave s križem, so plavanje, kolesarjenje in sprehodi po ravnem terenu, izogibati pa se je treba doskokom, odskokom in sunkovitim gibom.