preventiva

Bodite pripravljeni, ko nastopi nesreča

Z.F./Novice Svet24
28. 4. 2018, 09.06
Deli članek:

Ali ste vedeli, da se 75 odstotkov vseh nezgod zgodi v prostem času? Torej ne takrat, ko ste v službi, ampak morda počivate v dnevni sobi, se ukvarjate s priljubljenim športom, se peljete na počitnice ali v kuhinji pripravljate prigrizek za obiske.

Dreamstime
Pohištvo z zadnje strani pritrdite na steno.

Kako se nesrečam izogniti? Zbrali smo nekaj napotkov za preprečevanje večine domačih nezgod in tudi napotke, kako ublažiti morebitne posledice.

Kuhinja

Vsako leto se v kuhinji poškoduje več kot štiri tisoč ljudi, od tega je največ opeklin, ureznin in poškodb zaradi požara. Nikakor ni neumna zamisel, da imate na dosegu roke mini gasilni aparat in komplet prve pomoči. Med osnovnimi pripomočki pa tudi kakovostne rokavice za prijemanje vročih pekačev. Obstajajo takšne iz kevlarja in nomeksa, to sta materiala, iz katerih so tudi oblačila gasilcev. 
Prav tako velja skrbno ravnati z noži. Ko jih prenehate uporabljati, jih pospravite na varno in jih ne puščajte na pultu ali celo med umazano posodo.

Kopalnica

Kopalnice so najnevarnejše za starejše od 65 let. Zdrsi in padci v kopalnici se štejejo v tisoče, pa tudi opekline z vročo vodo so dokaj pogoste. Pred padci na spolzkih ploščicah se lahko obvarujete z namestitvijo protizdrsnih preprog v kopalne in tuš kadi, pred opeklinami pa vas obvaruje termostatska pipa, na kateri vnaprej nastavite želeno temperaturo vode. Svetujemo tudi vgradnjo opornih ročk na vseh ključnih mestih, na katerih lahko kdorkoli od članov družine izgubi ravnotežje.

Dnevna soba

Več kot sto otrok vsako leto obišče urgenco zaradi padcev (s) pohištva in zastrupitve z ogljikovim monoksidom (zaradi kamina v stanovanju). Rešitev? Vse pohištvo (zlasti omare in regali) naj bo z zadnje strani pritrjeno na steno. Pred ogljikovim monoksidom pa vas bo varoval detektor strupenih plinov, ki je obvezen.

Poskrbite za preventivo

Svetujemo vam, da si na vidno mesto zapišete pomembne telefonske številke. Pri tem ne mislimo številk svojcev, temveč številke, na katere boste poklicali, kadar boste nujno in hitro potrebovali pomoč. Torej, za klice v sili si v bližino telefona zapišite številki 112 in 113. Z družinskimi člani se dogovorite tudi, kako ukrepati ob požaru, potresu in uhajanju plina. In naredite vajo, kako boste ob tem ravnali.