Intervju z Marjanom Ogorevcem

Usodna moč naše energije

Biba Jamnik Vidic/Zarja
5. 3. 2017, 18.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Bioterapevt Marjan Ogorevc o rastlinah in zdravi hrani.

revija Zarja
Bioterapevt Marjan Ogorevc: "Kadar smo v dobrem stanju, slabe energije sploh ne pridejo do nas."

»Bil sem na nekem srečanju, ko sem v sobi opazil lončnico. Zdelo se mi je, da z njo nekaj ni v redu. Ko sem se povezal z njo, mi je sporočila, da ji prostor, kamor je postavljena, ne ustreza in da bi raje stala tam, kjer je bila do zdaj.« Se tudi vam dogaja, da rastline na nekem mestu v prostoru bolje uspevajo, drugje pa slabše? V današnjem času ljudje preveč delamo z glavo in premalo čutimo, pravi bioterapevt in karmični diagnostik Marjan Ogorevc.

Nihče vam ne more pomagati, če sami ničesar ne naredite! 

»Čutenje je višja stopnja od razmišljanja. Zato bi lahko izrek filozofa Descartesa »Mislim, torej sem« v današnjem času nadomestili z izrekom »Čutim, torej sem«. Ko čutimo, bolje živimo. Ko začutimo sebe in svoje telo, se lahko odpremo in začutimo tudi druga živa bitja. V kvantnem svetu je vse, kar obstaja, med seboj povezano.«

Marjan Ogorevc je tudi biodinamik in član biodinamičnega društva Ajda. Z rastlinami je močno povezan. Čuti jih in se pogovarja z njimi. »Rastline, s katerimi smo močno povezani, nas čutijo tudi, če smo več sto kilometrov stran. To so celo znanstveno dokazali.« Na rastline, pravi, močno vpliva naše razpoloženje, zato ni dobro, da se na vrt odpravimo, ko smo jezni, potrti ali zaskrbljeni.

Ko ste konec januarja imeli v Sevnici predavanje z naslovom Gojenje rastlin in priprava biodinamičnih preparatov, ste poslušalcem odstrli čisto nov pogled na to, kako močno smo vsa živa bitja na Zemlji povezana.

Tako rastline kot tudi živali in ljudje izhajamo iz ene zavesti. Temu lahko rečemo čista zavest, absolutno, božansko … V materialnem svetu se ta zavest udejanja na različnih ravneh. V kristalih je zavest na najnižji ravni, v ljudeh na najvišji. In ker imamo isto izhodišče, lahko vplivamo drug na drugega. Če omenim rastline: one nas podpirajo tako energijsko kot tudi informacijsko. Še posebej močno vplivajo na nas rastline, kot so denimo huvaska, tobak in nekatere gobice. Te rastline so naše učiteljice. Sposobne so nam dvigniti zavest, da lahko pogledamo v druge dimenzije svoje zavesti.

Verjetno jih je priporočljivo uživati le pod nadzorom?

Seveda. Samo lani so k meni pripeljali tri, ki so to počeli na lastno pest. Vsi trije so končali na psihiatriji.

Imate 80 arov zemlje. Uspelo vam je vzgojiti celo rastline, ki v teh krajih ne uspevajo. Med njimi je deset različnih vrst fig, ki ste jih prinesli iz Dalmacije, Turčije, Primorja, s Portugalskega. Kako vam je uspelo »prepričati« fige, da jih ne moti mraz in da na njih plodovi dozorijo?

Take prilagoditve lepo razloži epigenetika. Nekateri geni, ki so v latentnem stanju, se pod določenimi zunanjimi vplivi aktivirajo. To so geni, ki so sposobni tvoriti posebne beljakovine za preživetje. Vsakemu drevesu, ki ga posadim, pa postavim tudi axis mundi – os sveta. To pomeni, da se v drevesu uravnovesijo energije, ki izhajajo iz zemlje, s tistimi, ki prihajajo iz vesolja. Ker je rastlina bolje prizemljena, lažje raste. Na rastline pa precej vpliva tudi moj osebni odnos do njih. Naj se vrnem k figam: zanimivo je, da imajo fige, ki sem jih prinesel iz drugih okolij, tu čisto drugačne sadeže. Imajo drugačen okus, celo barvo.

Kaj je axis mundi in kako vpliva na človeka?

Axis mundi je steber energije, ki poteka iz središča Zemlje in se nadaljuje v neskončnost vesolja. Stik teh dveh energij v našem telesu povzroči občutek »osrediščenosti«, tesne povezanosti z zemljo, in odprtost proti nebu. Občutek te božanske energije – tako se pogosto počutijo verniki med molitvijo na svetih prostorih – nam pomaga, da se lažje lotevamo vsakdanjih težav; da izhajamo iz sebe, in tako drugi ne morejo absolutno pogojevati našega zadovoljstva in razvoja sposobnosti, ki jih kot danost že nosimo v sebi.

Kako ga naredimo?

Svojo pozornost zavestno usmerimo v noge, predvsem v podplate, ki se dotikajo tal. Pri tem poskušamo čutiti pretok energije od središča Zemlje. Potem pozornost usmerimo še v nebo in poskusimo zaznati še kozmično energijo. Temu dodamo še prepuščanje absolutnemu, saj če se nečemu prepustimo, ta energija steče skozi nas.

Človek, ki se želi povezati z rastlinami, mora torej biti najprej sam v dobrem ravnovesju.

Seveda. To je tudi cilj vseh terapevtskih praks, pa tudi religij. Posledica tega, da je človek povezan sam s sabo, je, da je bolj zdrav, tudi zato, ker je tak človek sposoben začutiti, katera rastlina je dobra zanj. Tako kot rastline vplivajo na nas, lahko tudi mi vplivamo nanje. Rastline, s katerimi se povežemo, ko smo čisti, bodo bolje rasle. Velikokrat slišimo, da ljudem, ki imajo svoje rastline radi, te dobro uspevajo. Tudi ljubezen je energija. Dobro bi bilo, da bi se ljudje zavedali, da rastline, ki jih vzgojijo sami, zanje proizvedejo tiste snovi, ki jih njihov organizem potrebuje.

Je pomembno, kakšno hrano jemo, od kod je prišla, kdo jo je pridelal?

To je zelo pomembno. Hrana poleg vitaminov, mineralov, maščob, ogljikovih hidratov, beljakovin vsebuje tudi energijo in informacije, ki jih je dobila v okolju, v katerem je rasla, v povezavi z energijami iz kozmosa in tudi od ljudi, ki so to hrano pridelali. Ko po svetu kupujem črna vina, lahko že z dotikom steklenice – seveda govorim o tradicionalno pridelanih vinih – začutim informacije tistega, ki je to vino pridelal. Iz vina lahko razberem njegov psihološki profil, kakšne bolezni ima, kakšen odnos ima z ženo, otroki ... Zelo kakovostna vina imajo tako dobre informacije, da se po kozarcu takšnega vina človek fizično bolje počuti. To so dejstva, ki jih je znanost že potrdila. Ko denimo na Kubi cveti tobak, kubanske cigare ne glede na to, kje na svetu so v tistem trenutku, dobijo lise. Ko tobak odcveti, lise izginejo. Podobno se dogaja tudi z vinom v sodih, ko cveti trta. Vse na tem svetu je med seboj povezano. To zelo dobro vedo tudi biodinamiki. Ljudje, ki hrano pridelujejo na ta način, se trudijo, da delajo s pravimi snovmi, pravimi informacijami in energijami. Čeprav sem član biodinamičnega društva, je moja vloga na tem področju bolj v tem, da ljudem pomagam preiti v takšno stanje, da lahko vplivajo na rastline.

25 let že ne jeste mesa. Kakšno je sicer vaše mnenje o vegetarijanski prehrani?

Težava vegetarijanske prehrane je v tem, da se nekateri zanjo odločijo iz etičnih razlogov, ker pa duhovno temu niso dorasli, imajo težave. Taki se prej ali slej vrnejo h klasičnemu prehranjevanju. Da lahko ješ hrano brez mesa, moraš biti na zelo finih vibracijah. Obstajajo pa tudi ljudje, ki so že na tako visoki duhovni ravni, da lahko sintetizirajo vse potrebne snovi samo iz kozmične energije.

Pravite, da bi se ljudje morali bolj zavedati, da v vse, kar v življenju počnemo, vnašamo svojo energijo. Tudi ko pripravljamo hrano, se naša energija vnese vanjo ne glede na to, kako je bila pridelana. Ali to pomeni, da lahko hrano, ki je bila biodinamično pridelana in ima v sebi posebno energijo, tudi pokvarimo?

Čim bolj smo destruktivni, tem slabša bo hrana. Ni dovolj, da pazimo samo na to, kako pridelujemo hrano, hkrati se moramo tudi mi spreminjati. Da bi se lahko duhovno dvignili, moramo imeti primeren odnos do vsega, kar v življenju počnemo, tudi do tega, kar vnašamo vase. Ljudje se premalo zavedajo, da je sladkor enako škodljiv kot alkohol, droge, nikotin.

Nam lahko biodinamično pridelana hrana da podporo, da se izkopljemo iz težav, nas pozdravi, če smo bolni?

Taka hrana nas lahko podpre, sama po sebi pa nas ne more ozdraviti. Najprej moramo spremeniti svoje razmišljanje. Res pa je, da nam taka hrana daje energijsko informacijsko podporo in nam pomaga, da lažje naredimo korak naprej, seveda ko to ozavestimo. Nobeno zdravljenje, noben napredek ni dovolj učinkovit, če tega ne ozavestimo; če ne razumemo vzroka, če ne spreminjamo svojega odnosa, se ne osvobodimo napačnih prepričanj in vzorcev, podzavestnih odvisnosti. Tudi bioterapevt, ki vas podpre z energijo, če sami nič ne naredite, vam lahko pomaga samo simptomatsko.

Pravite, da bi bilo dobro, da bi se ljudje zavedali, kako močno energijo oddaja hvaležnost – hvaležnost naravi, ki nas hrani, pa tudi tistim, ki so hrano pridelali, in tistim, ki so jo skuhali. Včasih so se ljudje pred kosilom zahvalili. Kako pomembni so taki rituali hvaležnosti?

S svojim čustvovanjem, razmišljanjem in vsem, kar počnemo, ves čas ustvarjamo nove in nove energije. Če sem vsak dan jezen, iz te energije ustvarjam destruktivne energije in te energije ostajajo v prostoru. Prostor jih vpije vase. Če pa sem hvaležen, spravljiv, če vse brezpogojno sprejemam, ustvarjam takšne energije. V družinah, v katerih se veliko kregajo, bodo težko dobre volje, ker so slabe energije ostale v prostoru.

Kako se lahko znebimo slabih energij?

Z rituali. Name se ljudje pogosto obračajo s prošnjo, naj jim pomagam, da se bodo v novem stanovanju počutili domače. Težava je v tem, da se danes v stanovanja ljudje vseljujejo kot telički. Zato ni čudno, da se v njih počutijo tujci. Kako pa naj bi se počutili, saj niso nič naredili! V stanovanju so ostale energije ljudi, ki so ga delali, pa vseh tistih, ki so v njem živeli prej. Seveda nastane kaos.

In kako to odpraviti?

Tako, da naredijo vsak svoj axis mundi, skupen axis mundi, potem pa prižgejo svečko in se zahvalijo. Takih ritualov je neskončno.

Vrniva se k hrani ... Velika grožnja pridelavi zdrave hrane so korporacije, kot je Monsanto. Se jih lahko ubranimo?

Moja pokojna tašča je rada rekla: »Z rogatim se ne moreš bosti.« Če bomo korporacije, kot je Monsanto, napadali, ne bomo veliko dosegli. Mi se lahko bojujemo edino za to, da sami začnemo pridelovati hrano, da ohranimo semena, da ozaveščamo ljudi, kako pomembno je, da jedo doma pridelano hrano.

Kaj pa podnebne spremembe, koliko lahko vplivamo nanje?

Podnebne spremembe so del širšega cikla, ki se dogaja skozi zgodovino. Mi sicer lahko malo vplivamo nanje, vendar bi že izračun energije, ki bi se sprostila, če bi se raztopila polovica ledu na severnem polu, pokazal, da človek take moči nima. Zasvinjamo pa lahko zelo naš planet. Verjetno tudi ta zasvinjanost pripomore k podnebnim spremembam, vseeno pa nisem prepričan, da lahko ljudje spremenimo podnebje.

Pravite, da če bi ljudje prisluhnili naravi, se jim nič hudega ne bi zgodilo.

Ko bomo začeli sprejemati spremembe, ki se dogajajo v naravi, in se jim prilagajati, bomo lahko šli skozi to. Lahko se nam zgodi, to se je že dogajalo, da bo pri nas nastala puščava. Pri tem nam lahko veliko pomaga biodinamično kmetovanje. Biodinamiki so dokazali, da se da celo zemljo v puščavi spremeniti v rodovitno.
Kako pa se lahko zaščitimo pred slabimi energijami?

Kadar smo v dobrem stanju, slabe energije sploh ne pridejo do nas.