Vnetje mehurja

Tako zelo peče in boli!

ud
31. 10. 2016, 10.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Vnetje mehurja je eno izmed tistih bolezenskih stanj, ki so zelo neprijetna. Drugo ime zanj je cistitis, povzroči pa ga bakterija E. coli. Ta iz črevesja preide v uretro in nato do mehurja. Ker je pri ženskah uretra krajša, imajo več možnosti, da dobijo boleče vnetje mehurja.

Profimedia
V primeru vnetja mehurja se spolni odnosi odsvetujejo, saj le dodatno povečajo možnost okužbe.

Problem nastane, ker se bakterije v mehurju zelo hitro namnožijo. O tem govorimo takrat, ko nam jih ne uspe odplakniti z urinom in pride do vnetja. Je zelo boleča infekcija, pri kateri nas ves čas tišči na stranišče, uriniranje pa je zelo pekoče. Vnetje pogosto spremljata krvavitev in bolečina v spodnjem delu trebuha, urin pa je moten in smrdi. Nujno je zdravljenje, saj v nasprotnem primeru lahko vnetje prizadene ledvice.

Profimedia
Dobro je tudi območje trebuha greti z termoforjem, saj vam bo njegova toplota lajšala bolečine.

Spolni odnosi

V primeru vnetja mehurja se spolni odnosi odsvetujejo, saj le dodatno povečajo možnost okužbe. Bakterije se namreč s spolnimi odnosi lahko prenesejo iz uretre v mehur.

Kaj storiti?

Pri vnetju mehurja vam močno priporočamo pitje ogromne količine vode. Govorimo o pol litra na pol ure. S tem bomo namreč odplaknili odvečne bakterije, ki povzročajo vnetje, naravnost v stranišče. Priporočljivo je tudi piti vodo, v katero damo limono ali kumarice. Lahko pa dodamo tudi ječmen, ingver ali cimet. Nekateri prisegajo na peteršilj in kamilični čaj. Dobro je tudi območje trebuha greti z termoforjem, saj vam bo njegova toplota lajšala bolečine. Pomagajo lahko že protibolečinske tablete. Če pa tudi to ne pomaga, se odpravite k zdravniku, da vam predpiše antibiotike.