Zdravje

Veliki DA za postenje

Arhiv
1. 9. 2013, 13.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Postenje je metoda za odpravljanje zdravstvenih težav in tisočletja staro sredstvo za dvig razpoloženja. Značilne koristi posta se pokažejo že tretji dan odrekanja hrani, se pa prvega posta ni dobro lotiti na svojo roko ali brez strokovnih napotkov. Kateri so najpomembnejši?

Pomlad in jesen sta najboljši obdobji za postni čas

Odpadne snovi se pojavljajo v različnih oblikah

V razvitem svetu se zaradi neprimerne prehrane in stresnega življenja oblaganje žil z odpadki začne že kmalu po puberteti. Za nevarne sodobne odplake pa veljajo tudi pesek v revmatskih sklepih, kamenčki v mehurju, ledvicah, žolčniku, črevesju in med zobmi, enako velja za maščobne obloge v jetrih in okoli srca ter načeloma za vso odvečno telesno težo. Vse obloge otežujejo življenje in ogrožajo zdravje, na srečo pa jih lahko s postenjem, vsaj dvakrat na leto, odpravimo ali vsaj zmanjšamo ter preprečimo njihovo nastajanje. S postenjem se hitro in učinkovito znebimo gripoznih okužb in težkega želodca, fibromialgije, protina in diabetesa tipa 2, odpravimo težave z jetri in trebušno slinavko, uravnamo krvni tlak, pozdravimo migrene in pomirimo astmo.

Zaradi povprečnega dnevnega zmanjšanja telesne teže za okoli 400 gramov bomo v desetih postnih dneh shujšali za približno 4 kilograme, od te mase pa je treba odšteti kilogram zaradi izgubljene vode.

Očistimo se telesne in duševne navlake
 

Kljub postu dovolj energije

Telo ima med postenjem vedno dovolj energije, kajti povprečen človek je z maščobami zelo dobro preskrbljen, in ker med postenjem ne potrebujemo še energije za pretvorbo hrane v energijo, je imamo ves čas odrekanja hrani dovolj. Telesne maščobe so poleg tega v takšni obliki, da jih organizem porablja zlahka. 
 
Kdaj je pravi čas za postenje?

Pomlad in jesen sta najboljši obdobji za poglobljen postni čas, kajti pomlad je čas razcveta, spodbudnega in pozitivnega, postenje na pragu zime, najbolje novembra, pa pomeni vstop vanjo z manj balasta, zaradi česar preživimo zimo bolj zdravo. Za začetek kure je najprimernejši dopust, ker potrebujemo čas zase in postanemo občutljivejši. Kdor se bo postil doma in ne v vodeni skupini, mora poskrbeti za možnosti umika, da bo lahko zadovoljil naravno potrebo po miru, ki spremlja post. Med prvimi postenji se zaradi močnejšega razstrupljanja lahko pojavi močnejši zadah iz ust. Ni pa post primeren za ljudi na odgovornih delovnih mestih, za šoferje ali upravljavce strojev, kajti obdobja brez hrane podaljšajo reakcijski čas telesa.

Koliko časa naj traja post?

Post, krajši od sedmih dni, ni smiseln, saj že začetna preusmeritev organizma terja tri, vendar prav tako nima smisla začeti kar s šesttedenskim postom. Za začetnike je priporočljivo od šest- do štirinajstdnevno postenje, pozneje, seveda ob primernih zalogah telesa, pa ga lahko podaljšamo na štiri tedne. Krajši posti so primerni le, če se je organizem že naučil hitro preusmeriti.

Vrste posta

Pravi post je šele splošno odpovedovanje vsem živilom v pravem pomenu besede, vendar so prehodi na post lahko tekoči. Uvod v postenje je lahko zelenjavna juha oz. sadni ali zelenjavni sokovi, ki si jih smemo privoščiti tudi med strogim postom. Priljubljeno je postenje s sveže stisnjenimi sokovi, če le niso pregosti in presladki. Z bananinim sokom se hitro prehranimo, zato je treba sokove redčiti z vodo in čajem, tako da dobimo tudi dovolj tekočine. Delni post lahko delamo tudi z zelenjavo, s krompirjem v kakršnikoli obliki in količini, če le ne dodajamo maščob in soli ali mleka. Poleg pospešenega odstranjevanja vode iz telesa je korist takšnega posta tudi močno razkisanje, kar je značilno za dober post. Prav tako se lahko postimo z rižem, pripravljenim na različne načine.