Veljati začnejo z marcem 2024

Apple napovedal velike spremembe za App Store v EU

S.Č./STA
26. 1. 2024, 11.55
Posodobljeno: 21. 3. 2024, 07.11
Deli članek:

Ameriški tehnološki velikan Apple je predstavil velike spremembe svojih storitev v Evropi. Med drugim bo prvič omogočil uporabnikom telefonov iPhone, da namestijo alternativne trgovine z aplikacijami. Spremembe bodo začele veljati z marcem, ko stopi v veljavo evropski akt o digitalnih trgih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Profimedia
Ameriški tehnološki velikan Apple je predstavil velike spremembe svojih storitev v Evropi.

Spremembe bodo omejile prevlado Applove trgovine z aplikacijami App Store, ki je bila od leta 2008 temeljni del pametnih telefonov iPhone. Uporabniki iPhonov bodo tako lahko prvič na svoje telefone namestili aplikacije, ki se nahajajo izven App Store, prav tako bodo dobili nove možnosti za obdelavo plačil.

Spremembe se obetajo tudi na Applovemu spletnemu brskalniku Safari. Uporabniki Safarija imajo sicer že zdaj možnost, da za privzeti spletni brskalnik uporabijo katero izmed konkurenčnih aplikacij, po novem pa bodo ob prvem zagonu Safarija dobili poziv, naj s seznama možnosti izberejo želeni privzeti brskalnik.

Z napovedanimi spremembami se je Apple prilagodil zahtevam

V podjetju opozarjajo, da spremembe pri obdelavi plačil in nameščanju aplikacij "odpirajo nove možnosti za zlonamerno programsko opremo, goljufije in prevare ter nezakonito in škodljivo vsebino". Za zmanjšanje teh tveganj so pripravili zaščitne ukrepe, so pojasnili v objavi na svoji spletni strani.

Z napovedanimi spremembami se je Apple prilagodil zahtevam, ki jih prinaša akt EU o digitalnih trgih. Ta določa, da se morajo velike spletne platforme vesti kot nekakšni vratarji, s čimer zagotavljajo pravičnejše gospodarsko okolje in več storitev za potrošnike.

V skladu z omenjenim aktom bodo za podjetja, ki bodo označena za vratarje, veljali strožji predpisi, katerih cilj je preprečiti, da bi zaklenili uporabnike v svoje ekosisteme. Med t. i. vratarje poleg Appla sodijo tudi Alphabet, Amazon, ByteDance, Meta, Microsoft in Samsung.

Med drugim bi tretjim ponudnikom mobilnih denarnic omogočili brezplačen dostop

Apple pa je prejšnji teden predstavil tudi predlagane spremembe pri uporabi mobilnih denarnic na telefonih iPhone. Med drugim bi tretjim ponudnikom mobilnih denarnic omogočili brezplačen dostop do tehnologije NFC. Apple Pay je namreč trenutno edina mobilna denarnica, ki lahko na telefonih iPhone uporablja omenjeno tehnologijo, ki omogoča brezstično plačevanje v fizičnih trgovinah.

Evropska komisija je Apple opozorila, da lahko takšno izključevalno ravnanje omejuje konkurenco na trgu mobilnih denarnic in s tem krši evropsko zakonodajo.