Uspehi in dosežki

Starši morajo otroke pripravljati na izzive sedanjosti in tudi prihodnosti

MK
21. 1. 2024, 15.55
Deli članek:

Opravljanje dolžnosti, to je opravil, ki jih zahtevajo starši, učitelji in druge pomembne avtoritete, naredi razliko med manj in bolj uspešnim otrokom.

dreamstime
Otrokova dolžnost je, da upošteva najvišjo avtoriteto.

Da bi otroku pomagali do sreče in uspeha, vam lahko pomaga seznam dolžnosti otrok in staršev. Nekatere dolžnosti pridejo na vrsto prej kot druge. Otroci so različni in živijo v različnih situacijah, zato dolžnosti niso razvrščene po starosti ali zrelosti otroka in prav tako ne po pomembnosti.

Dolžnosti otrok

Otrokova dolžnost je, da je dejaven pri vseh opravilih, povezanih z družinskim življenjem, dokler živi v vaši družini. Njegova dolžnost je, da upošteva najvišjo avtoriteto. Najvišja avtoriteta so starši (ne blagajničarka ali knjižničarka). Otrokova dolžnost je, da z igro, vajo in delom izuri svoje spretnosti; da izkoristi svoje prednosti sebi v prid; da se od staršev nauči svoje težave reševati sam; da misli s svojo glavo.

Konfliktne situacije in dvomi

Otrokova dolžnost je, da spore rešuje na civiliziran način. Kadar tega ne zmore, je dolžan poiskati pomoč odgovornih odraslih. Če je mogoče, preden izbruhne nasilje. Dolžnost otroka je tudi, da se obnaša kraju, času in dogajanju primerno. Če posameznih stvari še ne obvlada, naj se drži navodil staršev, učiteljev, spremljevalcev in drugih odgovornih oseb. Otrokova dolžnost je, da staršev ne uporablja kot zunanje pomnilne enote. Pomembne podatke si zapomni sam. Njegova dolžnost je tudi, da se obnaša tako, da ne ogroža oziroma ne poškoduje sebe, drugih, živali, predmetov in stvari ter da ne škoduje naravi. In da v dvomih vpraša, preden naredi škodo.

Najpomembnejše dolžnosti staršev

Dolžnost staršev je, da včasih pokažete, včasih svetujete in včasih ukažete. Dolžnost staršev je, da vzgajate otroke s pravili, prepovedmi in navodili, neodvisno od tega, koliko je to vašim otrokom všeč. Vaša dolžnost je, da pričakujete, da se bodo poskušali otroci upreti tako, da bo to zanje najbolj učinkovito; da ste odgovorna avtoriteta, ne glede na to, kje z otrokom ste; da vzgajate z besedo in zglednim ravnanjem, skladno s svojimi vrednotami; da se z otrokom ukvarjate ob vzgojni priliki in zahtevi, ne le takrat, ko imate ravno voljo in čas; in da spremljate razvoj otroka. Informacije o otrokovih posebnostih, ki jih dobite od vzgojiteljic in svetovalnih delavk, jemljite resno in ukrepajte. Če je težava resna, ste že na pravi poti. Če se izkaže, da znaki so, problema pa ni, boste vsaj vedeli, da ste storili »vse«. Dolžnost staršev je, da preverite in predvidite, kaj dolgoročno pomeni, če v vzgojo otroka vpeljete neko modno novost.

dreamstime
Dolžnost staršev je, da včasih pokažete, včasih svetujete in včasih ukažete.

Pomoč, motivacija in spodbuda

Dolžnost staršev je, da prepoznate, kaj je tisto, kar otroka žene naprej, kar ga veseli, mu omogoča, da se izrazi; da ga spodbujate na področju, kjer bo morda lahko nekoč posegel po zvezdah – ne po vaših, po svojih! Dolžnost staršev je, da otroku pomagate organizirati delo za šolo in dom ter ga nadzirate. Dolžnost staršev je, da se včasih postavite na stran učiteljev in šole ter v sodelovanju rešujete tudi najbolj nenavadne zaplete. Dolžnost staršev je, da pomagate drugim, da vaše otroke vzgajajo na mestih, kjer ste sami očitno storili premalo. Ne pa, da otroke pred takimi intervencijami iz okolja zaščitite.