Zanimivosti

Danes je dan D za zamenjavo pnevmatik

Zoran Franc
13. 11. 2017, 21.30
Posodobljeno: 15. 11. 2018, 15.13
Deli članek:

Danes je dan D za naša vozila. Nameščene morajo biti namreč zimske pnevmatike. Vas je datum prehitel?

Dreamstime
menjava pnevmatik

Če še niste zamenjali pnevmatik, potem »igrate na srečo«. Sicer pa strokovnjaki predlagajo, da se menjave pnevmatik nikakor ne lotite sami. Pnevmatike naj vam zamenja usposobljeni vulkanizer, ki bo po montaži gum opravil tudi njihovo centriranje. Tako se pnevmatike ne bodo obrabile, vožnja bo varnejša, volana pa ne bo »vleklo« v levo ali desno.

Ne tvegajte

Neustrezno nameščene pnevmatike lahko povzročijo več škode kot koristi, kar se bo poznalo tako v vaši denarnici kot na vašem avtomobilu. Če so pnevmatike neustrezno nameščene, lahko pride do nenadnega padca tlaka. Pnevmatika se lahko tako popolnoma uniči. Poškoduje se lahko tudi platišče ali celo podvozje vozila. Vozilo s tehnično neustreznimi pnevmatikami je  nevarno tako vozniku kot tudi ostalim udeležencem v prometu.

STA
Fotografija je simbolična.

Kakšne so kazni?

40 evrov boste odšteli, če vaše motorno ali priklopno vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme. Kazen vas bo doletela tudi, če boste ravnali v nasprotju prometnega znaka za obvezno uporabo snežnih verig.

500 evrov in pet kazenskih točk bo prejel voznik, če vozilo ne bo imelo predpisane opreme v prometu in se bo zaradi tega ustavilo na cesti ali oviralo promet. Voznika se kaznuje tudi, če ne upošteva prometne signalizacije za označitev zimskih razmer, zaradi katerih je promet prepovedan ali omejen na določenem predelu ali odseku.

200 evrov boste plačali, če svojega motornega ali priklopnega vozila ne boste očistili. To pomeni, da na motornem ali priklopnem vozilu ne sme biti snega, ledu, vode in drugih snovi, ki bi se lahko raztresle po vozišču. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista.

Z globo 300 evrov boste kaznovani tisti, ki ne boste upoštevali prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenih cestnih odsekih.

1000 evrov kazni bodo za prekršek plačale vse pravne osebe in samostojni podjetniki, ki samostojno opravljajo dejavnost z vozilom, ki v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme in se ustavi na cesti ter ovira promet ali ne upošteva prometne signalizacije, ki prepoveduje promet ali omejuje promet na določenem cestnem odseku. Povzeto po podatkih, navedenih na AMZS.