Obtožena po krivici?

Je to najhujša serijska morilka vseh časov?

Urban Klančnik / Novice Svet24
3. 2. 2018, 07.35
Deli članek:

Še danes je ime Elizabeth Bathory povezano z najhujšimi zločini, kar si jih lahko zamišljamo. Vendar pa morda ni vse tako, kot se zdi.

Arhiv časnika Novice Svet24
Grofica naj bi dekleta mučila pred smrtjo.

Wikimedia Commons
Potret grofice, ko naj bi bila stara okoli 20 let.

Grofica Elizabeth Báthory de Ecsed je bila potomka družine Bathory in kasneje grofica Kraljevine Madžarske. Bathoryjeva velja za eno največjih serijskih morilk vseh časov. Natančno število žrtev, ki naj bi jih s še štirimi sodelavci umorila, ni znano. Bathoryjeva in njeni sodelavci so bili obtoženi mučenja in umora 650 ljudi med letoma 1585 in 1610. Kljub vsem dokazom Elizabeth zaradi vplivnosti svoje družine kar nekaj časa ni bila obsojena. Decembra 1610 so jo zaprli v grad Csejte na Slovaškem, kjer je ostala zazidana vse do svoje smrti leta 1614.

Zgodbe in resnica

Če vsi ti podatki držijo, potem je Elizabeth brez dvoma najhujša serijska morilka vseh časov. Svojih žrtev ni le ubijala, ampak jih tudi grozljivo mučila. Vendar pa niso vsi zgodovinarji prepričani, da so zgodbe in pričevanja o zloglasni grofici resnični. 

Legenda

Po legendi naj bi grofica na svoj grad ob vasi Trenčin zvabila kmečka dekleta, ki so upala, da bodo dobila delo. Dekleta naj bi tudi ugrabljali in jih vozili na grad. Govorice so se začele širiti kmalu po smrti njenega moža Ferenca Nadasdyja. Leta 1578 je bil Ferenc glavni poveljnik madžarske vojske, ki se je takrat borila proti Otomanskemu cesarstvu. Ker je bil njen mož v vojni, je posestvo v glavnem upravljala Elizabeth. Po pričevanjih in zapisih naj bi Elizabeth že takrat ugrabljala in morila dekleta na svojem gradu, vendar so se prave obtožbe pojavile šele leta 1604, ko je umrl njen mož. Elizabeth so obtožili, da se je kopala v krvi devic, jih mučila do smrti, ena od prič pa je tudi dejala, da jo je videla, kako občuje s samim Satanom.

Zaradi govoric je madžarski kralj Matthias II. poslal cerkvenega dostojanstvenika Györgyja Thurza, da preišče primer. Thurzo je zbral več kot 300 pričevanj in sestavil obtožnico proti grofici. Tako naj bi grofica žgala svoje žrtve z žarečim železom, trgala naj bi jim nohte, jih polivala z medom, da bi jih pojedle žuželke, jim šivala ustnice skupaj in tako naprej. Nekateri so jo obtožili tudi kanibalizma. Obtožena je bila, da je vampirka in da se je kopala v krvi, ki naj bi jo tudi pila. Tako naj bi ohranjala svoj mladosten videz. Thurzo je grofico obtožil smrti 80 deklet, trdil je tudi, da naj bi imela dnevnik, v katerem je bilo zapisanih 650 imen deklet, ki naj bi jih umorila. Dnevnika niso nikoli odkrili in najverjetneje ni nikoli obstajal. 

Druga plat zgodbe

Wikimedia commons
Matthias II: Popolna resnica verjetno nikoli ne bo znana.

Seveda mučenje v srednjem veku ni bilo nič novega in vera v nadnaravna zdravljenja je bila nekaj povsem običajnega. Po nekaterih teorijah naj bi bila Elizabeth zelo dobro podkovana v umetnosti zdravilnih zelišč, kar je seveda vodilo v obtožbe o čarovništvu. Vendar pa je bila Elizabeth Bathory močna ženska s precejšnjim bogastvom in strateškimi posestvi, ki so si jih mnogi želeli. Njeni sosedje so verjeli, da si bodo posesti po smrti njenega moža brez težav prilastili, a se Elizabeth ni dala. Dokumenti so tudi kazali, da je bil sam kralj Matthias njenemu možu dolžan precejšnjo vsoto denarja, ki ga ni želel izplačati. Prav Matthias naj bi si izjemno želel njene smrti, a se je je tudi bal in je s takšnimi obtožbami dobesedno diskreditiral grofico, ki je bila pravzaprav močnejša in celo bogatejša od njega. In kot kaže, se je je bilo najlažje znebiti tako, da so jo obsodili kot čarovnico, vampirko in satanovo nevesto. 

Dvorne spletke in ozadje zloglasne grofice

Elizabeth Bathory se je rodila leta 1560 ali 1561 na družinskem posestvu v Nyírbátorju na Madžarskem in svoje otroštvo preživela na gradu v Escedu. Njen oče je bil George Bathory, njena mama pa Anna Bathory, hčerka vojvode Stephena VII. Bathoryja. Elizabeth se je pri 10 letih zaročila s Ferencom Nádasdyjem, sinom barona Tamása Nádasdyja in Orsolyje Kanizsai. Poroka je bila sklenjena zaradi političnih interesov obeh družin. Poročila sta se 8. maja 1575 v kraju Varannó, ko je bila Elizabeth stara 14 ali 15 let. Po poroki se je preselila k Nádasdyju na grad, vendar je kmalu ostala sama, njen mož pa je študiral na Dunaju. Poročno darilo je bil grad Csejte.

Leta 1578 je Nádasdy postal glavni poveljnik madžarske vojske, ki je bila vojno proti Turkom. Ko je bil njen mož na bojišču, je ona vodila poslovne zadeve in posestvo. Ta vloga je vključevala tudi zagotavljanje zdravstvene oskrbe, saj naj bi bila Elizabeth vešča zeliščarstva. Dve leti po poroki je Elizabeth pri trinajstih letih zanosila z enim izmed uslužbencev na gradu. Ferenc je za to izvedel, uslužbenca je dal kastrirati in ga kljub svojim rosnim osemnajstim letom zelo okrutno kaznoval, tako, da ga je vrgel psom. Elizabeth je prikrito rodila na drugem gradu, Ferenc je poskrbel, da je otrok ostal skrivnost. Elizabethin mož Ferenc je umrl 4. januarja 1604 v 48. letu starosti. Vzrok smrti je neznan. Po nekaterih virih naj bi imel težave z bolečinami v nogah, ki so se začele že leta 1601. Leta 1603 je postal trajno invaliden. Par je bil poročen 29 let.