Povpraševanje

Za vzpon mafije krive limone

J.P.
30. 1. 2018, 13.42
Posodobljeno: 30. 1. 2018, 13.48
Deli članek:

Astronomska priljubljenost limon v 19. stoletju je kriva za vzpon sicilijanske mafije.

Profimedia
Skorbut je bil nekoč pogost med mornarji, ki so dlje časa preživeli na ladjah in niso uživali sadja in zelenjave, ki sta glavni vir vitamina C.

Preden je škotski ranocelec James Lind dokazal, da je mogoče s citrusi preprečiti skorbut, so limone veljale za prestiž. Ko so postale nuja, je temu primerno naraslo tudi povpraševanje. Tu pa v igro pride Sicilija.

Ugodne razmere

Limonovci ne prenašajo dobro ekstremnih podnebnih razmer – najbolje se počutijo v okolju, kjer se živo srebro ne spusti pod 13 in ne preseže 30 stopinj Celzija. Na največjem otoku v Sredozemlju temperature v povprečju nihajo med 10 in 22 stopinjami Celzija, zaradi česar je eden redkih krajev v Evropi, kjer je limonovce mogoče zanesljivo gojiti.

Potrebovali so zaščito

Raziskovalci univerze Queen’s University Belfast so se lotili analiziranja podatkov parlamentarne preiskave sicilijanskih mest med letoma 1881 in 1886. Zločini, v tem času zagrešeni v 143 mestih, kažejo na tesno povezavo med mafijo in pridelovanjem pomaranč in limon, so ugotovili – zaradi zemljiških reform, ki so botrovale večji razdrobljenosti, torej večjemu številu lastnikov zemljišč. Ti so na račun povečanega povpraševanja po citrusih potrebovali zaščito, kar je dalo prosto pot vzponu mafije.