Vesolje

Smo odkrili planet z življenjem?

U.K.
16. 11. 2017, 15.57
Posodobljeno: 16. 11. 2017, 16.24
Deli članek:

Nasa je razkrila, da se le 11 svetlobnih let od Zemlje nahaja planet, ki je neverjetno podoben našemu.

Printscreen
Planet je oddaljen 11 svetlobnih let od Zemlje.

In če bi kje v bližini lahko odkrili življenje izven našega planeta, potem je veliko možnosti, da se bo to zgodilo ravno na tem planetu, ki so ga poimenovali Ross 128b. Planet, ki se nahaja v ozvezdju Virgo (Devica) je približno iste velikosti kot Zemlja in kar je še pomembnejše, ima podobno temperaturo kot naš planet, se pravi, da najverjetneje leži v tako imenovani coni zlatolaske. To pomeni, da ni ne prehladno in ne prevroče za tekočo vodo. Kolikor vemo, je tekoča voda ključna za razvoj življenja kot ga poznamo.

Razdalje

Čeprav je planet relativno blizu, pa seveda govorimo o bližini v smislu razdalj v vesolju. 11 svetlobnih let namreč pomeni, da bi s trenutnimi zmožnostmi potrebovali 141.000 let, da bi dosegli planet. Planet sicer kroži okoli rdeče pritlikavke na precej manjši razdalji kot Zemlja okoli Sonca, vendar pa so izračuni pokazali, da prejema ravno dovolj toplote in radiacije, da bi na njem lahko obstajalo življenje. Tako naj bi se temperature na planetu vrtele med -60 in 20 stopinj Celzija. Planet so odkrili s pomočjo spektografa HARPS-a, s katerim so od leta 2004 odkrili preko 150 planetov.

Wikipedia
Planet so odkrili s spektografom imenovanim HARPS.

Rdeče pritlikavke

Zvezde pod imenom rdeče pritlikavke so med najhladnejšimi in tudi najbolj pogostimi zvezdami v vesolju. Zaradi teh lastnosti so tudi najboljše tarče za iskalce planetov izven našega osončja. Seveda niti slučajno ne moremo potrditi, da je na planetu Ross 128b življenje. Gre samo za možnost, ki jo bodo v prihodnosti znanstveniki poskušali potrditi ali ovreči. Planet bo namreč kmalu Zemlji najbližji eksoplanet (planet izven našega osončja), saj se počasi zemlji približuje. V naslednji fazi bodo znanstveniki poskušali ugotoviti sestavo atmosfere, se pravi njeno kompozicijo in kemijsko sestavo. Če bodo odkrili, da je na planetu kisik, bi vsekakor stopili korak bližje k potrditvi potencialnega življenja na planetu. Nikakor pa to ne bo ključni dokaz. Znanstveniki skoraj vsakodnevno odkrivajo nove planete in mnogi med njimi so v tako imenovani zoni življenja. Zdi se, da je samo vprašanje časa, da bomo našli planet, na katerem bi se lahko razvilo življenje. Potrebno pa je tudi poudariti, da rdeče pritlikavke večkrat izbruhnejo in s temi izbruhi uničijo atmosfero bližnjih planetov. Vendar pa je ravno zvezda okoli katere kroži Ross 128b, izjemno mirna in skoraj brez izbruhov.