Zanimivosti

O njih manj govorimo, a jih večina ima!

Marjan Kodelja
7. 10. 2017, 11.00
Deli članek:

Drugače kot pri poslovni rabi, kjer pomembno vlogo igra tudi količina izpisa, je tiskanje doma praviloma omejeno na nekaj izpisov na mesec.

Dreamstime
Redkeje, a vendarle tudi doma včasih potrebujemo napravo, ki natisne fotografijo.

Tiskalnikov nimamo zato, ker bi bili nepogrešljivi del domače elektronike, temveč za vsak primer, če moramo nujno kaj izpisati ali če je v družini šolar.

V dobi, ko je bolj kot ne vse digitalno, morajo šolarji sem ter tja izpisati seminarsko nalogo in jo po možnosti kot tiskovino še vezati. Saj ne, da bi bilo s tem kaj narobe, občasno je dobro, da se naučijo tudi česa starega. Čeprav nekateri starši težavo rešijo s tiskanjem na službeni opremi, mimogrede – tiskalniki so še vedno nezamenljiv del vsake pisarne, menimo, da so tudi v domačem okolju še vedno dobrodošli.

Kateri je najprimernejši

Enoznačnega odgovora ni, saj je vse odvisno od potreb oziroma od tega, kaj bomo s tiskalnikom počeli. Najprej se odločamo o tem, ali potrebujemo laserski ali črnilni tiskalnik. Za domače delo je slednji običajno boljša rešitev, saj je cenejši. Nato sledijo še druge odločitve. Denimo o vmesniku Wi-Fi, ki omogoča, da s tiskalnikom izpisujemo dokumente s prenosnikov in podobnih naprav, ki so v brezžičnem omrežju, ne da bi potrebovali poseben računalnik, prek katerega bi tiskalnik delili v omrežju. Druga stvar, ki je lahko še kako koristna, je dvostransko tiskanje (duplex). Zakaj bi porabljali kupe papirja, če lahko tiskamo na obe strani in tako kup zmanjšamo za polovico?

Sploh ne razmišljajte …

O tem namreč, ali se odločiti le za tiskalnik ali za večopravilno napravo, ki je poleg tiskanja sposobna optičnega branja (skeniranja) in kopiranja dokumentov. Kmalu boste morda ugotovili, da večkrat potrebujete ti dodatni funkciji kot osnovno – tiskanje. Včasih moramo na primer na hitro narediti kopijo dokumenta, klasičnih »fotokopirnic« pa skoraj ni več.

Tiskalnik doma je praviloma le strošek  sicer majhen, a vztrajno črpa denar iz domačega proračuna. Toliko bolj, če gre za brizgalni tiskalnik, kajti črnilniki so glede na količino barvila v njih (še vedno) razmeroma dragi. Po domače povedano ... Cena izpisa je pri brizgalniku višja od cene pri laserskem tiskalniku; tozadevno se prvi izplača, če tiskamo malo, drugi pa, če tiskamo več.