Kmečke igre

Ohranjanje tradicije: Telška žetev in nova telška setev

Martin Luzar, Dolenjski list
20. 7. 2017, 08.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Poletju med Lisco in Gorjanci različna društva dajejo pečat sproščenosti in zabave.

Martin Luzar
Ob koncu so nastopajoči pevci zapeli tudi skupaj.

Med primere, ko navade in izročilo nekdanjega posavskega podeželja dobijo mesto v življenju današnjega človeka, sodijo tudi nedavne kmečke igre v Tržišču, ki jih je organiziralo društvo podeželske mladine v tem kraju. Kulturno, športno in turistično društvo Razbor pod Lisco je pred kratkim pripravilo košnjo na Lisci na tradicionalen način. Tudi 14. Telška žetev v nedeljo na Telčah je lep primer ohranjanja tradicije.

Telška žetev je srečanje ljudskih pevcev, ki ga pripravlja Kulturno-športno društvo Telče. Pot k petnajsti žetvi prihodnje leto so z nastopom letos dodatno uhodili Ljudske pevke s Telč, Ljudske pevke Žejno, Ljudski pevci Bizeljsko, harmonikar Alojz Mrgole, Ljudske pevke Klasje pri Kulturnem društvu dr. Ignacija Knobleharja Škocjan, Ljudski pevci Svibno, tamburaši KUD Božo Račič Adlešiči, Veseli prijatelji iz Majšperka ter humoristki Zdenka Slapšak in Martina Mavrič kot Martin in Micka.

Martin Luzar
Martin na vozu in Micka ob njem.

Ljudska pesem je zvenela pod razbeljenim nebom gori na prizorišču pri gasilskem domu na Telčah in o njej so tudi govorili. Tako je tem in sorodnim pesmim ter seveda njihovim častilcem veljal na tokratni žetvi tudi nagovor Zvonke Mrgole, vodje Ljudskih pevk s Telč, ki ga je izrekla v duhu svojih nedavnih besed v Sevnici o petju kot vrednoti: »Kdor poje pesmi rad, v srcu je bogat

Predsednik Krajevne skupnosti Tržišče Janez Virant je izrazil zadovoljstvo nad dogodkom. »Telška žetev je druženje. Če je to druženje podprto z ljudsko pesmijo, je toliko bolj prijetno,« je dejal.

Še en poklon so prejeli organizatorji, izrekel ga je sevniški podžupan Janez Kukec, ki je sporočil tudi pozdrave župana Srečka Ocvirka. »Čestitam Ljudskim pevkam s Telč in čestitke Martinu in Micki za ohranjanje običaja,« je dejal podžupan.

Sporedu, ki sta ga povezovali Romana Mislaj in Vesna Simeonov, so ob koncu dali krono s skupno pesmijo nastopajočih. Vzdušje pri tem so zbrani doživeli kot dobro setev za naslednjo Telško žetev.