Pod drobnogledom

Veste, kaj vsebujejo dobra gnojila?

zf
7. 5. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V gnojilih za sobno cvetje železo pomaga pri formiranju klorofila, baker je pomemben za fotosintezo, cink za nastajanje beljakovin, ki jih rastline potrebujejo za uspešno rast.

Profimedia
Pomembni so tudi mikroelementi; železo, mangan, bor, molibden in drugi …

Univerzalno gnojilo je namenjeno gnojenju in dognojevanju zelenih in cvetočih balkonskih rastlin. Zagotavlja vsa ustrezna hranila za rast in bujno cvetenje. 

Za pravilno rast in razvoj rastlin v stanovanju ali na balkonu jim je treba zagotoviti dovolj vode in hranilnih snovi, ki se v naravi nahajajo v zemlji, v kateri rastejo rastline. Ob ogljiku in kisiku, ki sta izjemno pomembna elementa, potrebujejo še ogromno dušika, fosforja in kalija. Gnojila, katerim smo preučili deklaracije, imajo precej različno sestavo elementov, kljub temu pa so označena kot NPK-gnojila.

Oznaka je namenjena kemijskim elementom N (dušik), P (fosfor), in K (kalij), a razmerja se med gnojili razlikujejo. Pripravki so pridobljeni z mešanjem enostavnih mineralnih gnojil, ki so jim skupni le kemijski elementi in nekateri drugi dodatki.

PAZIMO NA VSEBNOST DUŠIKA

Koncentrirano dušikovo gnojilo za dognojevanje poljščin, vrtnin, trate, sadnega drevja in vinske trte. Urea vsebuje dušik v amidni obliki, kar zagotavlja dolgotrajno oskrbo z dušikom. 

Pri prebiranju deklaracij gnojil je pomembna informacija, da se dušik nahaja v obliki različnih snovi, in ne v obliki plina, saj v tem primeru rastlinam koristi bolj malo. Da lahko rastline izkoristijo dušik, mora biti prisoten recimo v obliki soli. Rastline lahko dušik izkoristijo iz dodanega amonijaka, ki obstaja kot amonijev sulfat ali amonijev klorid. Elementi se pridobivajo z nevtralizacijo amonijevih kislin. Med najbolj znanimi gnojili je v tem primeru zagotovo urea, v kateri je dušik prisoten v amidni obliki.

NE SPREGLEJTE FOSFORJA IN KALIJA

Gnojilo v obliki palčk za gnojenje paradižnika in drugih plodovk vsebuje vsa ustrezna hranila in mikroelemente. Odlikuje ga dolgotrajno delovanje.

Fosforjeva gnojila se precej razlikujejo po sestavi, pazite, da se v formaciji fosfor izraža v obliki fosforjevega oksida. Kalij je v pripravkih v obliki topljivih soli in se ob razgrajevanju prav tako izraža kot oksid.

POMEMBNI SO MIKROELEMENTI

Za uspešno in zdravo rast so zelo pomembni mikroelementi, med katerimi ima železo poglavitno vlogo pri nastajanju klorofila ter pri rasti in razvoju sten. Baker je v tem primeru glavni aktivator encimov, ki pripomorejo k nastanku kisika v procesu fotosinteze, cink je pomemben pri nastanku beljakovin in hormona za rast ter oblikovanju semen.

BALKONSKE ROŽE

Posebna sestava gnojila je blato morskih ptic guano, ki zagotavlja vsa hranila za zdravje in bujnost rastlin. Vsebuje železo, ki zagotavlja zdrave zelene liste in preprečuje rumenenje.