Nikar v smeti

Jajčne lupine so dobre za manj grenko kavo

zf
23. 4. 2017, 21.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po preteklih praznikih, med katerimi so imele pomembno mesto jajca, se še enkrat, tokrat nekoliko bolj koristno, dotaknimo jajčnih lupin, ki so uporabne skoraj povsod. Preverite, kjer vse vam bodo koristile.

Profimedia
Lupine potresite okoli rastlin in na naraven način preženite polže.

Jajca so sicer vse leto vsestransko živilo, še posebej pa v času velikonočnih praznikov. Če jih uporabljate pogosto, se hitro nabere precej jajčnih lupin, teh pa nikar ne zavrzite, saj vam bodo odlično služile v kuhinji, na vrtu, uporabite jih lahko tudi za osebno nego.

Lupine odlično vpijajo madeže, dajte jih v svileno vrečko med perilo. Medtem ko bo voda odstranjevala umazanijo, jo bodo lupine vlekle nase in preprečile, da bi belo perilo postalo sivo. 

MANJ GRENKA KAVA

Jajčne lupine lahko uporabite pri kuhanju kave. Če boste jajčno lupino dodali v kavni filter, bo kava manj grenka, pravijo nekateri, ki so to preizkusili. Ostanke kave in lupin ter razgradljivi filter lahko brez skrbi odvržete na kompost, kjer se bodo vse sestavine odločno razgradile, brez povzročanja škode.

ODPRAVITE RJO

Jajčno lupino lahko uporabite tudi za čiščenje. Zdrobite jo in jo dodajte vodi, v katero ste kanili nekaj detergenta, ter tako očistite vaze in druge občutljive predmete, ki jih sicer težko očistite. Lupina bo koristila tudi pri čiščenju loncev in ponev, ki jih je načela rja. Prav tako pomaga pri čiščenju odtokov, v katerih se nabirajo ostanki hrane.

KALCIJ IN KORISTNI MINERALI ZA ZEMLJO

Pest jajčnih lupin zmeljite in stresite v luknjo, kamor boste posadili sadike paprike in paradižnika. Občasno potresite mleto jajčno lupino tudi po vrtu.

V kompostu se jajčne lupine hitro razgradijo in naravnemu gnojilu dodajo kalcij ter številne druge minerale, ki bodo obogatili vaš vrt. Idealne so tudi za zaščito rastlin. Lupine potresite okoli rož in drugih rastlin ter na naraven način preženite polže in nekatere druge nadležne zajedavce. Namesto kupljene prsti lahko za sadike uporabite navadno prst, ki ji dodate lupino. Za majhne sadike uporabite kar škatlo za jajca, saj vam tako ne bo treba kupovati plastičnih lončkov.

PREPREČITE SRBEČICO

Membranica, ki je pod jajčno lupino, je nekoč veljala za odlično domače zdravilo, ki pospeši celjenje ran. V jabolčnem kisu raztopljena lupina pa bo poskrbela za lepšo kožo ter odgnala draženje in srbečico. Če boste lupinice zmešali z beljakom, si lahko pripravite obrazno masko, ki gladi in napne kožo. 

Jajčne lupine za nekaj dni namočite v jabolčni ali alkoholni kis. Nastal bo odličen pripravek, ki bo blažil srbečico po pikih insektov. Hranite ga v hladilniku.