Marianski jarek

So odkrili izvor skrivnostnega zvoka iz globočin Tihega oceana?

S.R.
19. 12. 2016, 13.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Znanstveniki so po več mesecih špekulacij končno identificirali najverjetnejši vir nenavadnega zvoka, ki ga je avtonomno plovilo posnelo v globočinah Marianskega jarka v Tihem oceanu.

Profimedia
Med vosate kite, največje predstavnike reda kitov, spada tudi kit grbavec.

Glede na novo raziskavo, naj bi zvok pripadal novi podvrsti vosatega kita, ni pa še jasno, kaj naj bi pomenil. 

Iz analize spodnjega posnetka je razvidno, da obsega frekvence vse od 38 do 8.000 Hz. Človeško uho pa je sposobno zaznati zvoke med 20 in 20.000 Hz.

»Nizkofrekvenčno stokanje je značilno za vosate kite, posnetek pa je edinstven zaradi kovinskega zvoka visokih frekvenc,« pravi Sharon Nieukirk iz državne univerze v Oregonu. Sharon in njeni ekipi ni uspelo ugotoviti nobenega človeškega ali geološkega izvora za ta zvok, ki ni podoben nobenemu znanemu antropogenemu viru ali geofizikalnemu viru, kot so zvoki nizkih frekvenc, ki so posledica potresov in premikanja ledu, zato menijo, da mora biti biološkega izvora. 

Na ta zvok so na območju Marianskega jarka od začetka jeseni 2014 do konca pomladi 2015 naleteli že večkrat. Čeprav je popolnoma edinstven, so ga lahko primerjali samo z enim podobnim posnetkom, ki so ga leta 2001 posneli na območju Velikega koralnega grebena in ga poimenovali klic »Vojne zvezd«. Raziskovalci glede na frekvenco in strukturo zvoka na obeh posnetkih menijo, da gre za klice dveh živali iz reda kitov, natančneje vrste vosatih kitov, ki imajo v ustih namesto zob vose, ščetke, ki jih uporabljajo za precejanje planktona in rakcev.

Vendar skrivnost s tem še vedno ni razrešena, saj so klici vosatih kitov pogosto povezani s parjenjem, kar pa pomeni, da jih je v glavnem mogoče slišati samo pozimi, vendar se je ta nenavaden zvok pojavljal skozi večji del leta. »Če gre za paritveni klic, zakaj se pojavlja skozi vse leto? To ostaja skrivnost,« pravi Sharon.

Kaj menite vi, komu ali čemu bi lahko pripadala spodnja posnetka?