Morda niste vedeli

Košarka – ameriški športni izum

Marjan Kodelja
3. 12. 2016, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Košarki podobno igro so igrali že »starodavni«.

Profimedia
Košarka se je od svojega nastanka leta 1891 prav neverjetno hitro razvila in razširila po svetu.

Učitelj James Naismith je na nasprotnih straneh dvorane pribil košari za breskve in izzval učence, naj nogometno žogo vržejo skoznju.

Kovinski obroč se je pojavil leta 1893 in kmalu zatem tudi prva košarkarska žoga. 

Azteški »pok-ta-pok« in majevski »tchlatchli« sta bili pri obeh ljudstvih zelo popularni igri. Značilnost obeh je bila, da je bilo treba spraviti trdo žogo skozi obroč, njihovi kulturi podobno pa je bila igra zelo groba. Težko bi sicer dejali, da sta neposredni predhodnici košarke, a sta dokaz, da ideja metanja žoge skozi obroč ni nekaj, kar bi si izmislili šele pred kratkim.

Zgodovinsko mlajši sta evropski igri cholange in korbball. Prvo so igrali v Normandiji in Bretaniji na pravokotnem igrišču, na sredi katerega je bil nameščen obroč, skozenj pa so morali igralci vreči od tri do štiri kilograme težko žogo. Druga pa je po mnenju nekaterih dejansko predhodnica moderne košarke. Korbball je bila zelo priljubljena v drugi polovici 19. stoletja, predvsem v nemško govorečih deželah, od tam pa je prišla tudi v naš prostor. Igrali so jo lahko v dvorani ali na prostem, na igrišču spremenljivih mer, vsako moštvo je imelo sedem igralcev – šest jih je igralo v polju, sedmi pa je bil zadolžen izključno za obrambo svojega koša.

Vseeno velja, da je košarka med vsemi športi posebna v tem, da si jo je nekdo izmislil in se ni razvila iz kakšne druge oblike športa. To je bil omenjeni Naismith, ki si je tedaj tudi izmislil pravila in organiziral prvo tekmo.