Slovenska filharmonija

Uroš Lajovic namerava vztrajati

K.A./STA
3. 12. 2016, 11.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zaposleni v orkestru Slovenske filharmonije (SF) bodo v ponedeljek zvečer stavkali. Na četrtkovih pogajanjih je bilo slišati, da večina članov orkestra ne želi več sodelovati s šefom dirigentom Urošem Lajovicem, zato pričakujejo, da bo direktor Damjan Damjanovič poiskal nadomestnega dirigenta.

STA
Uroš Lajovic

Lajovic je za današnje Delo povedal, da bo vztrajal. Predsednica stavkovnega odbora Marina Kopše je za STA povedala, da je njihova prva zahteva, da se razreši šefa dirigenta Lajovica. Na glasovanju, na katerem je sodelovalo 90 od 96 zaposlenih v orkestru, se jih je 75 izreklo, da ne želijo več sodelovati z maestrom Lajovicem.

Na vprašanje, kaj je takega storil glasbenikom, pa je Lajovic za Delo povedal: "Nič takega, za kar bi moral oditi, ali pač: uvedel sem sedežni red."

Pojasnil je, da je bilo do zdaj sedenje v godalni sekciji po njegovi presoji bolj naključno in je dajalo posameznikom vtis, da so vsi enakovredni. "Ta očitek sem velikokrat slišal od predstojnice orkestra, vendar sem ji odgovoril: Niste enakovredni, ampak enakopravni. Ta dva pojma je pač treba razlikovati," je dodal.

Na očitek o mobingu pa Lajovic odgovarja: "Mislim, da se pod pojmom mobing pojmuje sedežni red, ki ni več poljuben in ki nekatere postavlja na mesta, ki jim ne ustrezajo."

Kako bodo problem, ki traja že več kot leto dni, rešili, Lajovic, kot je povedal za časnik, še ne more reči, vendar od njega ne more kar tako odstopiti. "Obstajajo rešitve sistemskega značaja, ki bodo ta problem morda rešile."

Spomnil je, da ga je, ko se je vrnil v Slovensko filharmonijo, kjer je bilo kot stalni dirigent zaposlen med letoma 1972 in 1991, pričakal delavoljen ansambel, veliko glasbenikov, s katerimi se razume. "Sprejeli so me vsi, razen nekaj posameznikov, ki so pod vplivom nekdanjega direktorja Borisa Šinigoja in so začutili, da ne bodo imeli več takega vpliva na delo v Filharmoniji," je dodal.

Kot je še povedal, namerava vztrajati do konca svojega mandata, obenem upa na dobro sodelovanje z orkestrom, ko se bo ta gonja proti njemu končala. Lajovic je kot šef dirigent nastopil spomladi 2015. Težave in žaljenje z njegove strani naj bi se po besedah Marina Kopše začelo že po nekaj mesecih.