Asteroid

V obliki pesti in velikosti gore – bo to krvnik našega planeta?

J.P.
19. 10. 2016, 13.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Skozi črnino se proti Zemlji vali asteroid velikosti gore. Če bi trčil v Zemljo, uničenje ne bi izostalo, menijo astronomi.

Profimedia
Povprečno vsakih 13 dni v Zemljino ozračje vstopi asteroid, a velika večina jih pri tem izgori in nam ni nevarna.

Teleskopi bi lahko pregoreli, tako mrzlično z njimi zrejo v nebo znanstveni umi, da bi dognali, kako verjetno je, da bi v naš planet trčil asteroid 2000 ET70.

Nedolgo tega odkrita vesoljka skala premera dobrih treh kilometrov je astronomom več ameriških univerz v kosti pognala dovolj strahu, da so jo označili za »potencialno nevaren asteroid«.

Nasa brez strahu

Nasa pa o tej gmoti v obliki pesti ve le malo. Asteroid 2000 ET70 je mimo Zemlje že letel – leta 2012 se nam je približal na osemnajstkratnik razdalje med našim planetom in Luno. Kar je, glede na njegovo velikost, dokaj blizu.

Obstaja torej strah, da se bo asteroid v prihajajočih desetletjih vrnil in da se bo Zemlji takrat še bolj približal. Kar pomeni, da bi lahko prišlo do trka katastrofalnih razsežnosti. Nasa žogo umirja – kot so dejali, v njihovem vidnem polju ni asteroida, ki bi bil namenjen proti Zemlji. Kar pomeni, da je verjetnost večjega trka minimalna.

Še več: kar se njih tiče, ne bo v naslednjih stoletjih v naš planet trčil noben večji tujek.