Pot pod noge

12 dežel, ki bi jih morali obiskati

M.K.
18. 10. 2016, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Svetovni popotnik Gunnar Garfors je pred dopolnjenim 40. letom prepotoval vse države sveta. Tu je izbranih 12, za katere meni, da bi jih moral vsak obiskati.

Profimedia
Soteska reke Donave.

Norvežan Gunnar Garfors je obiskal vseh 198 držav sveta do svojega 37. leta starosti. Zato mu je težko odgovoriti na pogosto vprašanje, katero državo bi priporočil za obisk. Obstaja pa 12 držav, za katere meni, da bi jih moral vsakdo obiskati v svojem življenju. Katere so te države in zakaj misli, da so vredne obiska? Ne, med njimi ni Slovenije.

Romunija

"Transilvanija, najbolj znana po svojih gradovih, gorah in seveda grofu Drakuli, vas bo presenetila. Ne pozabite pa tudi na zabave v glavnem mestu Bukarešti. Romuni znajo celo narediti odlično pivo."

Profimedia
Veličastna drevesa baobab na Madagaskarju.

Madagaskar

"Ni dvoma, da so ga »obiskali« Francozi. Gurmanska ponudba v Antananarivu je na svetovni ravni, vse dokler vam ne izstavijo račun. Takrat boste pomislili, da so verjetno pozabili všteti večino naročenega. Obala, lemurji in baobab drevesa, vas bodo "klofutali"."

Profimedia
Vroča kopel v naravnem okolju mrzle Islandije.

Islandija

2Poznate tisti veliki otok sredi Atlantika? Že milijone let ga kar naprej bičajo vetrovi valovi, pa je še vedno kar tam! Ne pozabite na kopalke, da boste lahko sedli v 40 stopinj Celzija vroče naravne vrelce vode, medtem ko vam bodo zamrzovali lasje in bo na vas naletaval sneg."

Profimedia

Vietnam

2Tu lahko odkrijete razlago za prijaznost. Ne smete le dopustiti, da vas vznemirijo hitenje, gneča in prometni zastoji. Usedite se, naročite pijačo, sprostite se in opazujte. In ne pozabite obiskati delte reke Mekong in plavajočih tržnic."

Profimedia

Kirgizija

"Osupljiva narava, barvite tržnice in zelo prijazni ljudje, razen če ne posumijo, da ste ameriški pilot, ki bo odletel s katero od njihovih lepih deklet. S seboj prinesite kozarec za prvorazredno vodko."

Profimedia

Kiribati

"Raj, kot je bil nekdaj. Ni prav veliko razkošja, toda fantastična morska hrana in gostoljubnost, ki ju boste verjetno prejeli od domačinov, ga bosta uspešno nadomestila. Predajte se pustolovščini zunaj civilizacije in si vzemite čas, letalska povezava je le dvakrat do trikrat na teden."

Profimedia

Nova Zelandija

"Uživajte v belih, črnih in zlatih plažah, vseh vrstah vodnih športov in aktivnosti, za katere niti niste vedeli, da obstajajo."

Profimedia

Nikaragva

"To je zelo drugačna dežela med Kostariko in Hondurasom. Odkrili boste legendarna mesta za surfanje, neverjetne priložnosti za potapljanje in čudovito naravo. Samo nikar tukaj ne naročajte Cuba Libre. Kvečjemu vam bo barman sčasoma lahko zamešal Nica Libre."

Sierra Lone

"Ta raj pa res ni skoraj na nikogaršnjem seznamu želja, pa bi moral biti, če si le želite malce izzvati svoje razvade po udobju. Pričakujte neverjetno lepe plaže, idilične vasice in nasmejane ljudi. Ne pričakujte infrastrukture."

Dominikanska republika

"Eden najmanj poznanih otokov v Karibih, ki pa si zelo zasluži, da bi ga videlo več ljudi. Seveda bi to odvzelo nekaj šarma vulkanom, vrelemu jezeru, skritim plažam in deževnemu gozdu. Pozabite, da sem sploh kaj rekel. Na dveh majcenih letališčih tako ali tako lahko pristane le kakšno letalo na propeler."

Profimedia

Norveška

"OK, OK, OK, kar recite, da sem pristranski, ampak če niste videli zahodne obale ali severnih območij Norveške, potem ne veste, kaj pomeni res čudovit razgled. Divje gore, zaviti fjordi, veličastni ledeniki, majcene vasice, nepredstavljivi slapovi in polnočno sonce vas bodo pustili brez besed. Da, tudi če prihajate iz Teksasa. In ali sem sploh omenil severni sij? Pojdite, ali za vedno obžalujte."

Urugvaj

"Poznate tisto deželo med Argentino in Brazilijo? Druga najmanjša država v Južni Ameriki je še vedno precej neraziskana, čeprav nimam pojma zakaj. Pripis o umirjenih in sproščenih, pa vendar tudi zelo vznemirljivih ljudeh, se je moral nekako izgubiti med pošto."