Piše: Edvard Kadič

Kako se uspešno pogovarjati z moškim?

Edvard Kadič
18. 9. 2016, 09.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Star in nekoliko porogljiv izrek pravi, da ko se dobijo ženske skupaj, jih le dež lahko spravi narazen. To se seveda nanaša predvsem na stare čase, ko so se ženske srečevale na ulici med vsakdanjimi opravili, začele kramljati med seboj … in pozabile na čas.

svet24
Moška tišina običajno pomeni: »Pusti me pri miru!«

Zanimivo je, kako različen pomen imajo lahko besede za ženske in kako za moške. Dekleta imajo besede preprosto rada. Pogovarjajo se, kramljajo, sočustvujejo, si pišejo e-maile, »četajo« na družabnih omrežjih, si pošiljajo sporočilca po esemesih, skratka, prek govorjenja in besed se med seboj povezujejo in se tako čutijo povezana.

Pri moških pa je zgodba nekoliko drugačna. Tudi moški se pogovarjamo in pri komunikaciji seveda uporabljamo besede. Vendar bistveno manj, predvsem pa precej bolj usmerjeno v tisto, kar res želimo povedati. Moški preprosto ne uporabljamo toliko skritih pomenov, »med vrsticami«, in posledično takšne pomene tudi hitreje spregledamo. Tudi zato velja, da pri moškem raje spremljajte dejanja, in ne toliko besed. Če moški utihne, nam bo z dejanji sporočil, kaj si v resnici misli.

profimedia
Ženske se prek besed čutijo povezane med seboj.

Biološko dejstvo

Da obstaja razlika med moškimi in ženskimi možgani, je tudi biološko dejstvo. V ženskih možganih lahko opazimo nekoliko večji limbični sistem, to je predel, ki je namenjen čustvom, in tudi nekoliko več povezav med omenjenim delom in hrbtenjačo. Kar govori predvsem o tem, da imajo dekleta nekoliko lažji »dostop« do čustev, kot ga imamo moški. To v resnici ni tako slabo, kot bi človek pomislil na prvo žogo. Ko je bilo nekoč treba iti v lov, je bilo usmiljenje do plena prej ovira kot prednost. In lov je bil predvsem moška naloga.

On – prijateljica?

A vrnimo se raje v današnji čas. Čas, ko ženske od nas, moških pogosto zahtevajo, naj se obnašamo tako, kot se obnašajo one. Naj čustvujemo kot one, razpravljamo o čustvih kot one, se med seboj čustveno povezujemo tako, kot se povezujejo one. Preprosto, naj moški ure in ure sedimo skupaj in se pogovarjamo o čustvih, kot ste to sposobne ve. Mnoga dekleta in žene danes od svojih partnerjev zahtevajo, naj bodo pravzaprav njihove prijateljice.

No, draga dekleta, naj vam nalijem čistega vina. Moški preprosto nismo ženske. Narava ali pa Bog, kar vam je ljubše, nas je naredil drugačne. Moški čustev ne procesiramo na enak način kot ve. Ne čutimo dogodkov enako, kot jih čutite dekleta, in ne razpravljamo o vsakem dogodku kot o viru tisočerih možnosti in neskončno različnih skritih pomenov v ozadju.

Seveda obstaja tudi mnogo podobnosti v delovanju, razmišljanju in čustvovanju moških in žensk. Vendar je po drugi strani brez razumevanja razlik naša komunikacija lahko precej hitro obsojena na propad. Prav te razlike namreč v naše odnose pogosto vnašajo precej frustracije.

On po prepiru utihne in se noče pogovarjati o ničemer, njo pa takšna tišina ubija in se hoče pogovarjati … o vsem.

Zlati mir

Kadar moški v prepiru ali konfliktni situaciji utihnemo, nas pustite pri miru. 

Kadar moški v prepiru ali konfliktni situaciji utihnemo, nas pustite pri miru. Umaknemo se v svoj svet, v svojo votlino. Po našem imamo razlog za to in potrebujemo čas, da v miru vse skupaj premislimo. Običajno se umaknemo v garažo, pred televizor ali v delovno sobo. Še enkrat, pustite nas pri miru. Dovolite nam čas zase in ne silite nas v pobeg ven s prijatelji tako, da se želite pogovoriti. Prepir je bil razlog našega umika in naj zdaj to v miru predelamo. Imamo vas radi in se tudi zato ne želimo spuščati globlje v prepir. Ko bo čas, bomo sami prišli iz svoje votline. Vi predvsem živite normalno naprej, z dnevnimi obveznostmi, bodite prijazne in se pravzaprav obnašajte, kot da se ni zgodilo nič.

Drugačen pristop

Pri pogovorih z nami zelo pazite tudi na svojo govorico telesa ter zvok svojega glasu. Tako kot ženske tudi moški zbiramo informacije s pomočjo neverbalne komunikacije. To je še posebej pomembno v konfliktnih situacijah. Ne dvigujte glasu in se ne derite na nas, saj vam to ne bo prav nič pomagalo. Ravno obratno, še hitreje se bomo umaknili iz situacije. Zavedamo se, da bo v naslednjem koraku sledila ploha besed, katerih pa tako ali tako nismo zmožni vseh registrirati. Raje uporabljajte čim bolj mehak glas, nasmešek in očem prijetno gibanje telesa. Moški se težko upiramo takšni mešanici zvoka in gibanja telesa in smo pripravljeni storiti veliko več, pogosto tudi stvari, ki nam sicer ne bi niti padle na pamet.

profimedia
Moške preveč podrobnosti hitreje utrudi.

Dolgočasje na obzorju

Za konec naj opozorim še na pomembno »podrobnost«. Moški praviloma ne maramo preveč podrobnosti. (Razen, če govorite o naših kvalitetah!) Podrobnosti o vseh možnih občutjih in drugih »pomembnih« detajlih, na primer iz pogovora z vašo prijateljico, so zelo dobra in preverjeno uspešno tlakovana pot v neskončno moško dolgočasje. Pred seboj boste opazile moškega, ki je odsoten in samo še kima ter se plastično nasmiha. Moški se pač dobro počutimo tam, kjer se počutimo zmagovalci. Kot nekdo, ki je uspešen, zaželen, in kot nekdo, ki zadevo obvlada. Ne pa kot nekdo, ki se utaplja že pod težo besed. Da ne govorimo potem še o vseh milijon odtenkih občutij. Bom sploh še kdaj lahko izplaval na površje?