Raziskava

Obstajajo štiri vrste žiraf

ud
17. 9. 2016, 21.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nova študija na dokazala nasprotno od splošnega mišljenja in potrdila, da obstaja več kot le ena vrsta žiraf. Prepoznavni sesalci so zelo popularni v živalskih vrtovih in na safarijih.

Arhiv Svet24
Zaradi minimalnih razlik jih je skoraj nemogoče ločiti.

Raziskava, ki so jo opravili, je pokazala, da obstajajo pravzaprav štiri vrste žiraf in da sta kar dve od njih že čisto na robu izumrtja. Imena, ki so jih te vrste dobile, so južna žirafa, masai žirafa, mrežasta in severna žirafa. Najbolj ogrožena med njimi je ravno severna.

Izumrtje

Dve vrsti sta na robu izumrtja.

»Zdaj ko vemo, da so vrste štiri, je mogoče bolje opredeliti njihovo stanje in jih posledično rešiti pred izumrtjem,« je povedal Julian Fennessy iz Fundacije za žirafe v Namibiji. »V divjini je severnih žiraf le 4750, pri mrežastih žirafah pa je ta številka nekoliko višja, 8700 jih je. Ker smo izvedeli, da so različnih vrst, zdaj vemo, da so pravzaprav eden izmed najbolj ogroženih velikih sesalcev na svetu.«

DNK

Raziskovalci so uporabili analizo genov in analizirali DNK-vzorce 190 žiraf. Tako so ugotovili, da so različnih vrst, kot sta različnih vrst polarni in rjavi medved. Težava je v tem, da so razlike tako minimalne, da jih je skoraj nemogoče ločiti.