Naravno zatiranje

Preprečite invazijo mravelj

sr
18. 9. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Mravlje so sicer lahko izjemno koristna bitja, a ne takrat, kadar vam prosto korakajo po stanovanju. Takrat postanejo nadloga, ki se je je težko znebiti. Tukaj je nekaj koristnih nasvetov.

Arhiv
Znebite se insektov na preprost način.

Mravlje običajno prihajajo iz kakšne špranje v steni. In točno to je tisto, kar moramo za uspešno iztrebljanje teh majhnih hišnih sovražnikov odkriti najprej, torej kje se nahaja njihovo domovanje. Običajno bo dovolj že samo, če mesto, od koder prihajajo, zadelate. Dovolj bo že malo mavca, silikona ali česa podobnega. Če to ne bo pomagalo, pa so tukaj načini, kako se z naravnimi sredstvi znebiti mravelj.

1. Cimet

Te dišeče mlete skorje, ki nam tako lepo diši v piškotih, mravlje niti malo ne marajo. Uporabite lahko mleti cimet, ki ga potresete tam, kje mravlje najraje korakajo, ali pa eterično olje cimeta, ki ga razpršite na tem mestu.

Cimet, ki nam tako lepo diši, še posebej v kakšnih božičnih piškotih, mravljam predstavlja odvraten smrad.

2. Limona

Če mravlje niso na mestih, kjer bi bila tla občutljiva na kislino, lahko izkoristite vsako lupino limone. Naredite si limonado, nato pa s preostalim mesom limone znotraj lupine namažite tla, kjer so mravlje. Seveda lahko limono tudi ožamete in tla popršite z limoninim sokom.

Arhiv Svet24
Limonada nas prijetno osveži, mravlje pa moti kislina, kar prepreči njihovo sprehajanje po stanovanju.

Če ne gre naravno, gre s kemikalijami

Če se po preizkusu naravnih načinov zatiranja oziroma odganjanja še vedno sprašujete, kako se znebiti mravelj, potem se bo žal treba sprijazniti s kemijo. »Hiške« s kemikalijami, iz katere mravlje odnesejo kemikalije v gnezdo, so precej učinkovite. Na voljo pa so tudi različna razpršila.

3. Poprova meta

Oziroma »pepermint«, ki tako prijetno osveži naša usta, med mravljami ni priljubljen. Če uporabljate eterično olje poprove mete in je stanovanje z njo lepo odišavljeno, bodo mravlje v hiši videle neprivlačen in zanje smrdljiv prostor. Če nekaj kapljic poprove mete nanesete tja, od koder običajno vkorakajo v vaš dom, pa zagotovo ne bodo več stopile vanj.

4. Kis

Kis mravljam smrdi kot poprova meta, poleg tega pa jih, kot pri limoni, moti kislina. Kadar vlagate, mravlje iz stanovanja običajno izginejo. Če vas vonj po kisu ne moti oziroma boste nekaj dni odsotni od doma, lahko z njim popršite tiste dele doma, od koder prihajajo mravlje.

5. Kava

Tudi prijeten vonj po kavi je mravljam odvraten, zato tla, potresena s kavo, zanje niso dobrodošla.

Še eno živilo, ki nam diši, mravljam pa ne, je kava. Sveže mleta kava, potresena po tleh, je zagotovilo, da mravelj v stanovanju ne bo.

6. Črta

Predstavljajte si, da bi lahko postavili ograjo, prek katere mravlje ne gredo. Je to res mogoče? Pravzaprav niti ni potrebna ograja, temveč samo črta. Narišite jo z običajno kredo, uporabite smukec ali magnezij, ki ga denimo uporabljajo športni plezalci. Mravlje naj ga ne bi prečkale.