Burkirndl

Iz tradicionalnega 'dirndla' naredila muslimansko oblačilo

R.T.
15. 9. 2016, 09.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po odmevnem burkiniju so pridne roke ustvarile še eno različico burke, tako imenovani burkirndl.

Dirndl sestavljajo bluza, korzet, krilo in predpasnik, čemur se lahko doda tudi spodnje krilo in spodnjice.

Zanj je zaslužna Nemka, ki je tradicionalna bavarsko opravo – dirndl – priredila, potem ko se je spreobrnila v islam.

Renate Hoffman

63-letna RenateHoffmann iz vasice Fensterbach do nedavnega v svojem okolju ni izstopala: bogaboječa je redno zahajala v domačo cerkev in prepevala v tamkajšnjem pevskem zboru, uživala v pitju piva na družabnih prireditvah ter nosila oprave, ki so poudarjale njene obline.

Usodna je bila pot v Izrael – ob povratku se je namreč odločila, da se bo spreobrnila v islam. »Med istočasnem prebiranjem Svetega pisma in Korana sem se odločila, da je islam religija, ki mi seže v srce,« je dejala in dodala, da so številni prijatelji razumeli njeno odločitev. 

Nekaj popravkov

In čeprav se je odpovedala vsem svojim dotedanjim nazorom, se dirndlu ni. Le toliko ga je priredila, da oprsje ni več tako vidno in mu v skladu z muslimansko tradicijo dodala ruto.

Dirndl sestavljajo bluza, korzet, krilo in predpasnik, čemur se lahko doda tudi spodnje krilo in spodnjice. Na voljo je tudi v enem kosu, brez steznika. Dirndl je sicer izpeljanka tradicionalnega ženskega oblačila, ki ga poznajo v Nemčiji, Švici, Lihtenštajnu, Avstriji in Sloveniji. Osnova zanj je zgodovinsko oblačilo alpskih podeželanov, dekorativni vzorci in motivi pa so vzeti iz narodne noše.