Trofeja

Bojan ujel velikanko

pk
13. 9. 2016, 17.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zelo redko se zgodi, da ribiča doleti takšna ribiška sreča, kot je Bojana iz Posočja minuli konec tedna. V Soči je s tehniko vijačenja ujel skoraj en meter dolgo soško postrv.

bt
Bojan, ki je zelo rad v stiku z vodo in ribami, je iz Soče izvlekel kar 98 centimetrov dolgega samca soške postrvi.

Bojan Taljat je strasten ribič; v stiku z vodo in ribami je, kolikor pogosto se le da, nam pove na začetku pogovora. Pravi, da je pač rad v stiku z naravo, saj takrat zelo uživa. Tudi minuli konec tedna se je odpravil na reko Sočo in začel loviti. Že pri tretjem zamahu ribiške palice je bil zelo uspešen. »Takoj ko se je vaba zaustavila, sem začutil, da sem ujel nekaj velikega. Seveda me je preplavil občutek močnega vznemirjenja; kar noge so se mi tresle,« komentira svoje prve vtise.

bt
Ko lovi, pa tudi sicer, je do živali izjemno spoštljiv in odgovoren, saj gre konec koncev za živo bitje, nam v pogovoru pove Bojan Taljat.

Zagleda velikana

Verjetno ni pričakoval, da bo ugledal kaj takega, kar je uzrl takoj zatem, ko mu je ulov uspelo potegniti iz vode; čakalo ga je presenečenje – skoraj en meter dolga soška postrv. Bojan Taljat, ki je član Ribiške družine Soča, je ujel 98 centimetrov dolgega samca soške postrvi. »Bil je slep na eno oko, kar pomeni, da je morda imel težave pri iskanju hrane, zato je njegova teža, sedem kilogramov in pol, nekoliko skromnejša, kot bi jo sicer pričakovali pri ribi take dolžine,« pojasnjuje.

O trofejah

Gospodar Ribiške družine Soča Matija Radovanovič potrdi, da so taki ulovi, kot je uspel Taljatu, res bolj redki. »V zadnjih nekaj letih je enako dolgo ribo ujel le še italijanski ribič, je pa bila tista težja – imela je dobrih deset kilogramov. Skoraj vsako leto se sicer ulovijo postrvi, dolge okrog 90 centimetrov, kar je tudi zelo lepa dolžina. V predelu Soče, ki ga upravlja Ribiška družina Soča, to je od državne meje z Italijo gorvodno skoraj do Podsela, se tudi sicer, zaradi velikosti vodotoka in obilice hrane, najdejo največje soške postrvi. Največji primerek je bil najden poginjen, v dolžino je meril kar 118 centimetrov, tehtal pa je 24 kilogramov,« razlaga gospodar.