Varuhi neba

VIDEO: Policija z orli nad drone

R.T.
13. 9. 2016, 09.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nizozemska policija bo za lov na nezakonite drone uporabljala orle, ki so prve preizkuse že uspešno opravili.

Twitter
Orli v dronih prepoznavajo plen, ki ga ujamejo v letu.

Nizozemske policijske enote bodo za boj proti vse številnejšim dronom, ki osvajajo nebo nad ravninsko deželo polderjev, kot prve na svetu rekrutirale ptice ujede.

"Gre za nizko-tehnološko rešitev visoko-tehnološke težave," je povedal predstavnik policije Dennis Janus.

Kljub pomislekom in zaskrbljenosti nekaterih skupin za pravice živali, pa pri policiji trdijo, da ptice pri tem nikakor niso ogrožene, saj je to zanje preprosto opravilo in jim ne predstavlja nobene nevarnosti.

Številni testi, ki jih opravljajo vse od januarja, so jih prepričali, da so na pravi poti in jim vlili zaupanje v načrtovani progam varovanja reda na nebu. Orle bodo odslej uporabljali povsod tam, kjer bodo droni ogrožali javnost ali pa bodo leteli v bližini letališč oziroma kakšnih drugih varovanih območij.

Twitter

"Orli prepoznavajo v dronih plen in jih prestrezajo med letom, potem pa jih trdno ukleščene v krempljih varno prizemljijo," je povedal Janus.

Za delo z orli nameravajo usposobiti okrog sto policistov.

Twitter

Po uspešnih preizkusih, je nizozemska policija kupila štiri mladiče obmorskih orlov belorepcev, ki jih je dobavilo specializirano podjetje s pomenljivim imenom "Guard from above" (Straža od zgoraj). Takšni orli lahko zrastejo od 69 do 91 cm in imajo razpon kril med 200 in 240 cm. 

Nizozemska "leteča enota" bo nared naslednje poletje.