Pričakujete luksuz?

Najdražje stanovanje v Ljubljani prodano

Simon Rosc
31. 8. 2016, 20.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kako spraviti liter vode v steklenico s prostornino pol litra? Nekaj takega bi se vprašal sam, če bi kupil stanovanje, katerega prodajni oglas je bil te dni objavljen na spletni strani za prodajo nepremičnin.

Stanovanje ima pred vhodom tudi osem kvadratnih metrov tlakovanega dvorišča. Prostor za vrtno garnituro?

Na petih kvadratnih metrih se nahaja tudi ozko stranišče, nad njim pa polica za zobno ščetko.

Bi kupili stanovanje, veliko 5,5 kvadratnega metra? Ne, nismo se zmotili, samo pet kvadratov in pol veliko stanovanje se je te dni prodajalo v Ljubljani. Tudi mi smo sprva mislili, da so se administratorji ob objavi oglasa malce zatipkali in pred petico pozabili zapisati vsaj še enko. A nam je že kmalu po ogledu fotografij postalo jasno, da se takšno stanovanje prav zares prodaja.

Stanovanje s kvalitetami

A čeprav majhno, ima stanovanje svoje kvalitete. Ima na primer lasten vhod, pa osem kvadratnih metrov tlakovanega dvorišča poleg majhnega zelenega parka in tisto, kar so prodajalci še posebej izpostavili – neverjetnega 2,8 metra visok strop. To pomeni, kot so zapisali v oglasu, da ni nobene težave posteljo dvigniti v zrak in jo postaviti neposredno pod strop, pod njo pa brez problema postavite mizo ali kavč.

Najdražje stanovanje?

Mislite, da bi se tukaj lahko našel prostor za kuhinjo?

Če je to tisto, kar ste iskali, potem ste žal zamudili priložnost; 5,5 kvadratnega metra veliko stanovanje za neverjetnih 24.500 evrov namreč ni več na voljo. »Prodano!« S to besedo nas je včeraj ob klicu presenetil nepremičninski agent. A ob tej ceni pomeni, da je bilo morda prodano najdražje stanovanje v Ljubljani. Seveda ne po količini denarja, pač pa po ceni za kvadratni meter.

Na spletni strani Salomon.si smo pregledali oglase za stanovanja v Ljubljani. Preprost izračun pove, da je povprečna cena nakupa stanovanja v naši prestolnici 2300 evrov na kvadratni meter. Če preračunamo želenih 24.500 evrov za 5,5 kvadratnega metra, pomeni, da so lastniki stanovanje ocenili na visokih 4454 evrov za en sam kvadrat. A ne smemo pozabiti na osem kvadratnih metrov dvorišča, ki je takole čez prst vredno 8000 evrov, kar naposled pomeni, da cena stanovanja nasproti ljubljanskega parka Tivoli znaša 3000 evrov na kvadratni meter. Kljub vsemu moramo priznati, da cena ni ravno nizka.

Kako opremiti 5 kvadratov

Tole je primer tlorisa, kako opremiti mini stanovanje.

Tako majhna stanovanja ponekod v tujini niso nobena redkost. Še posebno če si ogledamo nepremičninski trg na Japonskem in ponekod na Kitajskem. Tam marsikdo živi tudi na manj kot petih kvadratih. Našli smo celo nekaj primerov, kako opremiti tako majhno stanovanje. Pri tem moramo priznati, da drugače, kot da bi dvignili posteljo visoko pod strop (tako kot je pisalo v oglasu), res ne bi šlo, je pa potrebno vsekakor veliko iznajdljivosti in razmišljanja, kam postaviti kateri in kako velik kos pohištva. Če sploh. Morda pa je dovolj, da v stanovanje postavite samo posteljo za uro popoldanskega počitka. Kdo bi vedel?