Zanimivosti

Nikogaršnje nebo, kot Minecraft v vesolju

Marjan Kodelja
14. 8. 2016, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Neverjetno velika igra, v kateri igralec raziskuje vesolje, in hkrati tudi letos daleč najbolj pričakovana igra za igralno konzolo Playstation 4. O njej se je govorilo od najave leta 2013.

So do igralca prijazni svetovi s krotkimi bitji, pa tudi svetovi, kjer sevanje, nevzdržno okolje ali plenilci ogrožajo njegovo življenje.

Ljubiteljev takšnih in drugačnih iger letos ne bodo zaposlovali le pokemoni, temveč tuja bitja vseh mogočih oblik in velikosti, ki naseljujejo tuje svetove in komaj čakajo, da jih pridete obiskat. Igra No Man's Sky vključuje ogromno število planetov, vendar ti niso predustvarjeni in zapisani v program. Namesto tega konzola oziroma »program« ustvari (zgenerira) planet, ko se igralec odloči pristati nanj. Dobra stran tehnike je, da ni čakanja na »nalaganje« pred vsakim obiskom.

Grafična podobe igre je kot ovitek znanstvenofantastičnega romana iz šestdesetih let.

V vlogi raziskovalca …

Igra ni vesoljska streljačina, za dobro mero ugodja pa vseeno prinaša nekaj akcije. Igralec se mora braniti bodisi pred vesoljskimi pirati, ki so se namenili ukrasti »dobrote« na krovu, bodisi pred roboti čuvaji, ki branijo nekatere verjetno bolj bogate svetove. Vsaka zvezda na karti ima več planetov in na večini je obilo življenjskih oblik. Različnih od planeta do planeta. Zaradi tega igra nima pravega cilja, razen če se je ne naveličamo, ko najdemo pot do središča vesolja.

Igralca v vesolju, ki ga raziskuje in v katerem zbira surovine, na poti do središča čaka 18 trilijonov planetov.

… in zbiratelja surovin

Snovalcem igre Minecraft zagotovo ni tuj, saj so si od njega dosti izposodili. Sicer ne kockaste grafike, saj igro odlikujeta odlični grafika in animacija, kar je očitno pri opazovanju živali pa tudi potovanju po vesoljskih prostranstvih, temveč idejo rudarjenja za surovinami. Te pa so povsod. Najti in rudariti moramo za pravimi, pa tudi za dragocenejšimi, ki jih prodamo na vesoljskih tržnicah in počasi nadgrajujemo svojo opremo za nadaljevanje raziskovanja.