Zanimivosti

Vulkan Usta pekla bo dobil WiFi-povezavo

ud
14. 8. 2016, 18.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Enega izmed najbolj aktivnih vulkanov v Nikaragvi so opremili s senzorji, povezani z internetom, da bi lahko spremljali njegovo delovanje. Vulkanski izbruhi so namreč lahko zelo nepredvidljivi in smrtonosni.

wikipedia
Okoli kraterja bodo postavili okoli 80 senzorjev in spremljali delovanje vulkana.

Uporabili bodo internet, da bi lahko kar najučinkoviteje opozarjali na izbruhe vulkana. Po celotnem zunanjem delu ga bodo opremili s senzorji, ti pa bodo podatke o vulkanu objavljali v živo na spletu.

Masaya

Prvi prejemnik te tehnologije bo Masaya. Posebno nevaren vulkan v Nikaragvi je nazadnje izbruhnil leta 2008 ter pepel raznesel več kot 5,6 kilometra v atmosfero. S postavitvijo do 80 temperaturnih in tlačnih senzorjev na strateških mestih okoli kraterja bodo lahko znanstveniki spremljali delovanje vulkana in zaznali prihajajoči izbruh.

Komentar

»Izbruh se lahko zgodi vsak čas in težava je, da tega nismo sposobni predvideti,« je dejal vulkanolog Guillermo Caravantes. »Naš cilj je namestiti čim več senzorjev in tako ustvariti najbolj učinkovit sistem zgodnjega opozarjanja na izbruh vulkana. Dolgoročni cilj pa je povezati vse vulkane. To bi bilo naravnost fantastično!« je dodal. Kako bo vse skupaj delovalo, pa bomo videli v kratkem.