Zanimivosti

Najvarnejše letalske družbe

L.T.
30. 7. 2016, 20.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Statistično gledano je letenje z letalom še vedno najvarnejša oblika transporta. A le deset letalskih družb si je preteklo leto prislužilo naziv najbolj varne letalske družbe. Visoko se je uvrstila tudi Adria Airways.

Brezskrbno na počitnice.

Globalna organizacija, imenovana Jet Airliner Crash Data Evaluation Center, je na seznam uvrstila 60 letalskih družb. In katere so tiste, s katerimi je najbolj varno potovati?

Na začetku deseterice najbolj varnih letalskih družb je Cathay Pacific Airways s sedežem na Tajvanu. Družba je pred dvema letoma dobila nagradi Best Airline Asia in Airline of the Year, v lasti pa ima kar 187 letal, ki letijo v 179 držav. Na drugo mesto se je tokrat uvrstila družba Emirates, katere glavni obraz je ameriška igralka Jennifer Aniston. Letalska družba z glavnega letališča v Dubaju na tedenski ravni opravi kar 3300 poletov. Z 251 letali, ki jih imajo na voljo, letijo v 136 držav, zaposlujejo pa več kot 13.000 stevardes in stevardov z vsega sveta.

Potnikom jedilnik sestavlja kar kuharski mojster Guy Martin.

Jedilniki kuharskih mojstrov

Tretje mesto zaseda še ena tajvanska družba, imenovana EVA Air. Gre za največjo privatno letalsko družbo na svetu, ki je poleg tega, da je znana kot ena najbolj varnih, znana tudi kot ena najčistejših. Prvi trojici sledi Air Canada, ki je glede na velikost flote deseta največja družba na svetu in operira z več kot 1500 leti.

Peto mesto pa je tokrat osvojila KLM – Air France, ki je znana po tem, da potnikom v prvem razredu jedilnik sestavlja kar kuharski mojster Guy Martin, sicer kuhar v restavraciji, ki si lasti tri Michelinove zvezdice. S KLM lahko potniki poletite na 200 različnih letališč. Drugo polovico deseterice začenja novozelandska letalska družba Air New Zealand, ki je v letu 2014 krojila sam vrh. Na nekaterih od njihovih 105 letalih boste lahko našli tudi fotelje, ki se spremenijo v postelje.

Najdražja letalska vozovnica

Avstralska Qantas tokrat zaseda sedmo mesto, z njo pa je mogoče leteti v 85 držav. Letno prepeljejo okrog petdeset milijonov potnikov. Na seznamu, natančneje na osmem mestu, se je znašel tudi najuspešnejši kitajski prevoznik Hainan Airlines, ki leti v 110 držav, tesno pa sodeluje tudi z nekaterimi drugimi letalskimi družbami.

JetBlue Airlines, peta največja letalska družba v ZDA, je osvojila deveto mesto in je ena prvih, pri kateri lahko potniki na njihovih 217 letalih elektronske naprave uporabljajo tudi med vzletom in pristankom. Na repu prve deseterice pa se je znašla letalska družba Etihad iz Združenih arabskih emiratov. Etihad je tudi letalska družba, ki trenutno ponuja najdražjo letalsko vozovnico na svetu – za pravi Penthouse na nebu v velikosti 40 kvadratnih metrov boste morali odšteti 70.000 evrov, ob tem pa boste dobili tudi svojega kuharja, strežnika in organizatorja poti.

Visoka uvrstitev Adrie Airways

STA
Adria Airways za las zamudila venček najboljših.

Tudi evropske letalske družbe in tiste, s katerimi Slovenci najraje in najpogosteje letimo, so bile dobro ocenjene in jih je na seznamu najbolj varnih letalskih družb na svetu mogoče najti zelo visoko. Adria Airways, ki letno na 27 različnih destinacij prepelje nekaj več kot milijon potnikov, se je znašla na visokem enajstem mestu, Lufthansa, v kateri za varnost in udobje potnikov skrbi okrog 120.000 zaposlenih, pa je obdržala 12. mesto. Dnevno prepeljejo več kot 2000 potnikov, upravljajo pa več kot 400 letal.

British Airways se je tokrat znašel na 14. mestu, na 22. mesto pa se je uvrstil EasyJet. Na sezamu, natančneje na 49. mestu, je tudi letalska družba Turkish Airlines, ki je v preteklosti osvojila kar nekaj nagrad, letos pa mineva natanko deseto leto, odkar so vzpostavili povezavo tudi z Ljubljano. Slovenci pogosto letimo tudi z Air Serbia, ki velja za največjega letalskega prevoznika Srbije, letno pa naredijo okrog 8500 letov.

Leti vse bolj varni

Fraport.de
Organizirani kaos letališč ni razlog za skrbi.

Varnost letenja se iz leta v leto povečuje, posledično pa se veča tudi zaupanje ljudi. K temu prispevajo številni novi pripomočki, bolj izpopolnjena letala in boljša izurjenost vseh, ki so kakorkoli povezani z letenjem. In prav pri Tripsti imate možnost potovati z vsemi omenjenimi letalskimi družbami, ki so na seznamu najbolj varnih letalskih družb na svetu umeščene zelo visoko.